Hoppa till innehåll

Kan ointresset för äldre ha något samband med oförmågan att hylla gamla hjältar?

28 juli 2011

Det kommer ut en och annan bok om åldrandet och det faktum att de flesta förväntas leva längre än för bara en ca 40 år tillbaka. De äldre har ju av vissa politiker beskrivits som ett gigantiskt ”problem” som måste hanteras på ett eller annat sätt.

Alla föds som gulliga bäbisar men alltefter som tiden går är vi inte gulliga längre. Det kan kanske vara en tankeställare för politiker och andra ”problemlösare” att en dag är du själv problemet och samhället vill inte längre lägga tid eller resurser på dig. Det finns viktigare saker att satsa på. Hur kommer du att reagera då? Du som för inte alltför länge sedan var den gullige bäbisen.

En som har tankar om åldrandet formulerat i en bok som kommit ut i år är Bodil Jönsson, professor emerita från Lunds universitet. Hennes bok heter ”När horisonten flyttar sig”. Det finns några rader som kan vara värda att citera och som handlar om Ageism:

”Den ålderism, det vill säga åldersdiskriminering, som finns inom vården idag är en helt annan än gårdagens. Bo G Eriksson tar i sin doktorsavhandling Studying ageing: experiences, descriptions, variation, prediction and explanation, Göteborgs universitet 2010, upp ett samtida exempel, nämligen att de angivna dödsorsakerna för äldre människor varierar mycket mindre än vad de angivna dödsorsakerna för yngre gör. Rimligen menar han borde variationerna för äldre vara större, inte mindre eftersom det med stigande ålder utvecklas fler multisjukdomar. Men man är uppenbarligen inte lika intresserad av att reda ut dödsorsakerna för äldre som för yngre – hög ålder kan fortfarande anges som en orsak i sig.” (sid 101)

Kommentarer torde vara överflödiga men detta fenomen är nog ganska svenskt. Och det krävs mycket arbete för att bryta denna fruktansvärda trend. Bodil Jönsson har även en blogg som man hittar om man googlar.

Gamla hjältar var det och finns det några som inte glömmer så är det väl engelsmän och amerikaner. Svensk historia har inte stått högt i kurs i skolans värld men det ska visst bli ändring på det sägs det. Kanske måste man numera gå via dataspel för att få folk att intressera sig. 

Kanske finns det ett samband mellan Sveriges oförmåga att hylla gamla hjältar och dagens ointresse för de äldres erfarenhet och kapacitet bland de ofta allt för unga politikerna. Vi kan inte vänta tills dagens politikergeneration själva blir pensionärer och då begriper vad det handlar om. Alla äldre måste själva vara med och se till att diskrimineringstrenden bryts så fort det bara går.

Acceptera inte ett nej när du söker jobb. Om inte annat starta en blogg och skriv om det. Lufta dina åsikter. Du är inte ensam. Läs Bodil Jönssons bok även om den är ”teoretisk” och ”filosofisk”. Hon är nämligen också på krigsstigen.

Ska kanske påminna om att den 15 augusti blir passiv dödshjälp mer eller mindre accepterad inom svensk sjukvård. Det finns ett inlägg om detta tidigare i sommar på den här bloggen.

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: