Hoppa till innehåll

Sarah Palin är inte man. Det är hennes dilemma.

09 augusti 2011

För så där hundra år sedan emigrerade cirka en miljon svenskar till Amerika. Man sa inte USA på den tiden. Så här i efterhand känns det helt otroligt. Vilket mod. Vilken vinna eller försvinna attityd.

Samma känsla får man när man läser Sarah Palins memoarer ”Going Rogue”som faktiskt kom ut redan 2009 men som fortfarande är aktuella. Ett nytt efterord har tillkommit i senaste pocketutgåvan.

De flesta vet mycket lite om hur amerikansk politik fungerar på lokal nivå och uppåt. Ändå har väldigt många synpunkter på USA och amerikansk politik.

Palin blev världsberömd när hon valdes till republikanernas vice-president kandidat i valet 2008. Hon var nämligen partiets första kvinnliga kandidat. Historisk alltså. Nu räckte det inte ända fram. Alla vet att deokraterna vann och McCain och Palin förlorade.

Det som gör boken intressant är bl.a. att den är proppad med information om hur systemet fungerar, Vem vet till exempel att varje stat kan stifta egna lagar.

Alla vet att Arnold Schwarzenegger valdes till guvernör för Kalifornien. Att väljas till guvernör för Alaska är inte något som bara sker och att det faktiskt krävs att invånarna faktiskt röstar fram personen ifråga i val. Alaska är ungefär dubbelt så stort som Sverige till ytan men med rika olje- och gas fyndigheter.

Anledningen till att Palin valdes var hennes bakgrund som borgmästare i hemstaden och politisk erfarenhet av hur man basar över ett ämbete. Plus hennes tuffa attityd mot korruption och fiffel. Dessutom en anti-etablissemanget attityd som gick på tvärs mot det egna partiet. Hennes orädda attityd väckte beundran och ledde till att det gamla trötta politikergänget som här kallas Corrupt Bastards Club (CBC) kunde bytas ut sedan hon vunnit valet och valts till ny guvernör för Alaska i november 2006.

I boken finns häpnadsväckande exempel på hur skattemedel slösades bort av den tidigare administrationen.

Hennes stora bedrift som guvernör var byggandet av en pipeline för naturgas. Något som diskuterats i årtionden men som Palin bestämde sig för att förverkliga (dvs motsvarigheten till oljans pipeline Trans Alaska Pipeline).

Palins dilemma har hela tiden varit att hon inte är man. De mest konstiga knep och finter har tagits till för att irritera, skrämma och i största allmänhet göra livet surt. När hon blev allmän egendom i och med nomineringen till vice-president kandidat sparade man inte på krutet. Alla vet att det är tufft och ensamt på toppen och att man måste tåla ”lite skoj” och det kan vara lätt att säga det. Men även om hon inte hamnade i Vita Huset vid första försöket har hon inte gett upp. Tvärtom.

Den som avfärdar Sarah Palin som inte intressant lägre misstar sig om hennes kapacitet och kompetens. Hon är amerikan. Hon är inte svensk. Hennes politiska förebilder är bl.a Ronald Reagan och hon kallar sig själv Commonsense Republican d.v.s. sunt förnuft republikan.

Varför har inte boken översatts till svenska. Måste hon bli president först?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: