Hoppa till innehåll

Det går inte att ha ett parallell samhälle i Sverige där det inte spelar någon roll om man betalar skatt eller inte

08 februari 2020

Det kan knappast undgått någon att det för något år sedan gjordes en intervju i svensk public service tv där ordföranden för svenskt näringsliv uttalade sig ang det svenska skattesystemet som han ansåg inte gav särskilt mycket tillbaka.

Det går att googla för den som vill kolla.

Något hände eftersom det var för mycket och magstarkt för att ”passera” i högskattelandet Sverige. Landet som för övrigt lika snabbt slösar bort de skattepengar som betalats in.

Östling var tvingad att avgå och som ett resultat satte han sig ner och skrev en bok om sin karriär som toppfigur i svenskt näringsliv. Bokens titel är ”I backspegeln”. Titeln är bara den provocerande i Sverige där man ska glömma historien och bara vara ”framåtblickande”.

Boken är intressant och ger samtidigt en bild av hur Sverige byggts upp. Bl.a beskriver han den s.k. Toyota modellen från Japan med slimmad organisation etc, men främst hur man ser på människan som kund men lika mycket som anställd.

Hur som helst.

Det viktigaste med att Östling fått komma i rampljuset är man kan ifrågasätta det svenska skattesystemet och det svenska systemet i stort. För vad får man för skatten man betalar?

I Sverige har man samma förmåner om man betalar skatt eller inte. Det känns faktiskt väldigt konstigt när man hamnar sist i kön, medan den som inte betalat alls går före.

Det går inte att ha ett parallell samhälle där det inte spelar någon roll om man betalat skatt eller inte. Vissa betalar sin skatt. Andra betalar inte. Det är ett parallell samhälle som inte är sunt i längden. 

Enklast vore att Skattemyndigheten efter att man deklarerat skickar ett skattekort där det bara står ”Skatten betald 2020”. Kortet tar man sedan med när man t.ex. söker vård på vårdcentral, tandläkarmottagning etc.

Har man betalat och gjort rätt för sig måste man veta att man har en absolut rätt till vård och övrig offentlig service. Och då får systemet planera efter detta.

Har man inte betalat sin skatt får man vänta på sin tur.

Hur svårt kan det vara?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: