Hoppa till innehåll

Efter 10 års bloggande dundersuccé denna vecka – pensionärs skatten avskaffas plus att pensionärer i Stockholm demonstrerar för högre pensioner

28 september 2019

I dagarna har regeringens nya budget presenterats och bl.a redovisas ett mycket glädjande besked nämligen att sista steget i att ta bort de orättvisa skillnaderna i beskattning mellan lönearbete och pension äntligen är klart. Här en länk till regeringens hemsida

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/09/sankt-skatt-hojt-grundskydd-och-nya-insatser-for-sveriges-aldre/

Och den gångna veckan har man i media kunnat se och läsa om pensionärer som demonstrerat i Stockholm mot de i särklass lägsta pensionerna i hela Skandinavien.

Protester har förekommit tidigare här en länk till protestgruppen ”Tantpatrullen” som sedan en längre tid regelbundet demonstrerat utanför riksdagshuset.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/lAM4jk/hur-kan-vi-inte-ha-rad-med-oss-pensionarer

imagesJZNV1C4A

Och här alltså en länk till ”gula västar för högre pensioner” som DEN HÄR VECKAN också i Stockholm, demonstrerat för kravet på en minimipension på 16.000 kr efter skatt.

https://www.tv4.se/efter-fem/klipp/pension%C3%A4rer-demonstrerade-f%C3%B6r-ett-dr%C3%A4gligare-liv-pensionssystemet-m%C3%A5ste-g%C3%B6ras-om-12501125

Den här länken går till en artikel i somras som handlar om den här gruppen och deras krav på högre pensioner.

https://www.dn.se/asikt/ge-pensionarer-minst-16-000-kronor-efter-skatt/

Spf och Pro, de två största pensionärsorganisationerna i Sverige,  har först de senaste åren konstaterat att Sverige faktiskt är det land i Skandinavien som har de lägsta pensionerna.

Här en länk till en artikelserie från spf:s tidning Senioren (tidningen finns att läsa på biblioteket) om Sverige och de övriga länderna i Skandinavien och deras pensionssystem:

https://www.senioren.se/omvarld-ekonomi/senior-i-norden-man-vill-inte-vanta-for-lange/

https://www.senioren.se/omvarld-ekonomi/varfor-ar-svenska-pensioner-sa-laga/

Det svenska pensionssystemet är mycket anmärkningsvärt uppbyggt. Stora delar av pensionen kan vara behovsprövad och inkomstprövad och alltså mycket svår att förutse för den enskilde.

Den del som är behovsprövad kallas bostadstillägg och garantipension. Dessa delar förutsätter att du är bosatt i Sverige. Allt bakas ihop till en deg som kallas Pension men som alltså faktiskt kan innehålla ett slags individuellt behovsprövat tillägg till grundpensionen och inget som betalas ut automatiskt.

untitled

Det intressanta är att allt detta inträffar i princip samtidigt som den här bloggen firar 10-årsjubileum.

Den startade 2009 som en reaktion mot den åldersdiskriminering som förekommer i Sverige. OCH en intervju i svensk tv med ingen mindre än Keith Richard i Rolling Stones där den svenske journalisten/intervjuaren undrade om inte ”grabbarna” började att känna sig lite gamla och kanske var ute på gruppens sista turné.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: