Hoppa till innehåll

Europa riskerar att förvandlas till ett gigantiskt Benidorm om man inte tar globaliseringen på allvar. Endast usa tycks ha fattat vad det här handlar om

31 augusti 2019

På 90-talet började man prata om de fyra tigrarna. Men det började med det s.k. japanska undret efter andra världskriget.

De fyra tigrarna är Sydkorea, Hong Kong, Taiwan och Singapore. Och nu efter sekelskiftet handlar det om ”tiger ekonomierna” Kina och Indien.

Man har med jämna mellanrum kunnat läsa att ”tiderna förändras” och att alla kulturer har förr eller senare gått under. Och Europas tid har i princip varit förbi. Framtiden tillhör Kina och ja även Indien har man kunnat läsa.

Här en åtta sidor lång pdf artikel om ämnet och som försöker förutspå hur Sverige ska stå sig i konkurrensen. Man hoppas att när kineserna får mer pengar att röra sig med ska det vara lättare att sälja svenska varor dit.

Klicka för att komma åt orunetdfshome03prhnmy-documentsscantpuv3.pdf

De handlar alltså om världsekonomin. S.k. u-länder har kommit på fötter och vänt fattigdom och beroende av hjälp utifrån till rikedom och hög standard.

PROBLEMET är att detta har väldigt länge varit en realitet utan att man sett till att det skapats regelverk som innebär att samma regler ska gälla för alla.

Det vi ser i dag är att extremt många jobb har gått förlorade i s.k. i-länder och i stället hamnat i s.k. låglöneländer som ju både Kina och Indien är.

Det började med att billiga kläder och skor började mass- tillverkas i Kina och Indien (bl.a hm). Men det här gäller inte bara textilindustrin. Fler och fler branscher utsätts för denna enorma konkurrens.

FRÅGAN ÄR hur man ska se till att Europa till slut inte förvandlas till ett gigantiskt Benidorm.

När jobben försvinner och de flesta blir arbetslösa återstår turism för att få in valuta till länderna.

I förlängningen om ingen reglering sker kommer till slut Europa att bara ha jobb inom turistindustrin.

Och vilka kommer att få jobb i turistnäringen? Ja förmodligen inte svenskar eller andra europeer. Mest sannolikt kommer den billigaste arbetskraften att komma från de fattigaste länderna i Afrika eller Asien.

Är det den här utvecklingen man vill ha?

Varför är det bara usa som tar strid med Kina?beni

(Bild: Benidorm, Spanien,  by night)

Är det bara i usa som man har fattat vad globalisering betyder?

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: