Hoppa till innehåll

Krigsseglardagen nästa söndag plus 75 år sedan Paris befriades i augusti 1944

24 augusti 2019

Efter det massiva firandet av D-dagen i början av juni kan det kanske vara på sin plats att nämna den stora betydelse som befrielsen av Paris 19 – 25 augusti hade.

Det har dessutom på senare tid fått ny aktualitet eftersom man kommit att uppmärksamma den  dåvarande svenske ambassadören i Paris

film1966

paris44

 

och hans roll i sammanhanget.

Skrev om detta i samband med 70-års jubileet 2014. Detta med anledning av att man då gjort en ny film; Svensken som räddade Paris, regissör V. Schlöndorff;  som skildrade ambassadörens samtal med den tyske Paris-kommendanten, general von Choltitz, vilket resulterade i att den planerade sprängningen av staden Paris kunde förhindras.

Ambassadörens roll i detta historiska skeende har tidigare skildrats i storfilmen Brinner Paris? från 1966 (se bild ovan). Orson Welles spelade då Raoul Nordlings roll. Mer info finns på Wikipedia.

Nästa söndag är det åter dags att uppmärksamma den s.k. krigsseglardagen. Ett ”evenemang” som återkommer varje år den första söndagen i september. Har varje år skrivit om detta. Här en länk till sjömanskyrkan i Göteborg som är ledande i denna fråga

http://www.sjomanskyrkan.se/sjömanskyrkor-i-väst/göteborg-39568453

Kan också påminna om det intresse för krigsseglarna som finns i grannländerna och i synnerhet Norge.

Nasjonalt krigsseilerregister lanseres i dag

För ett par år sedan invigdes ett nytt påkostat museum i Norge något som t.o.m. uppmärksammades av Sveriges Radio. Har tidigare länkat till detta reportage. Finns på webben.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: