Hoppa till innehåll

Sverige ett land ofta drabbat av panik-ångest. Tre exempel de senaste 10 åren.

07 juni 2019

Sverige är ett ”litet” land. Endast omkring 10 miljoner invånare. Glest befolkat relativt sett.

Små nyheter blir lätt stora nyheter eftersom det inte händer särskilt mycket varje dag. Det kan kanske vara en förklaring till varför landet de senaste 10 åren flera gånger tycks ha drabbats av panikångest dvs ett tillstånd då den egna existensen upplevs som direkt hotad. Vissa personer upplever att man riskerar att dö.

1 –  det första av de tre fall jag tänkte ta upp gäller den panik som utbröt i samband med ett utbrott av svin influensa 2009. Svenska myndigheter uppmanade alla att låta sig vaccineras. Detta beslut har senare visat sig vara ogrundat. Här en länk till ett uttalande i svensk public service tv 2012 där en av de medicinskt ansvariga ångrar beslutet https://www.svt.se/nyheter/inrikes/en-stor-medicinsk-tragedi-jag-kanner-skuld

2  – det andra fallet gäller det utbrott av Ebola som 2014 drabbade delar av Västafrika.

ebola

Svenska experter befarade här att utbrottet skulle leda till massdöd inte bara i Afrika utan ÄVEN I SVERIGE. Här en artikel från 2014 där den del som handlade om Sverige dock inte är med. (Rosling är nu död men hann dessförinnan 2015 ”medge” att epidemin kunnat stoppas av afrikanerna själva. Här en länk

https://www.bbc.com/news/av/magazine-32017211/hans-rosling-how-to-beat-ebola

).

3 – det senaste fallet handlar om den unga miljöaktivisten  Greta numera känd över stora delar av världen. Visst det är bra att ungdomar engagerar sig i miljöfrågor. MEN när man ser bilder på smältande is vid polerna måste man ändå fråga sig: hur mycket statitik har man att grunda sig på när man säger att det är Katastrof nu.

Det vore en annan sak om det hade förts statistik de senaste 500 åren och man hade något att jämföra med. Men nu har man inte det. Så hur kan man vara så självsäker? Det är ok att man vill ha bort plast ur haven, äta mindre kött osv. Men alltså.

I de fall jag tagit upp kan man tydligt se att man i Sverige då och då drabbas av panikångest liknande tillstånd. Man tror att vår existens är i fara. Man skrämmer livet ur människor. Till vilken nytta?

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: