Hoppa till innehåll

Sverige firar sedan några år tillbaks den s.k. veterandagen 29 maj – men media ligger lågt

29 maj 2019

Sedan 1950-talet har 90 000 svenskar deltagit i internationella operationer. I dag på veterandagen firas deras engagemang för fred och säkerhet. Veterandagen är numera också allmän flaggdag. Det innebär ett från svenska staten tydligt erkännande av de militära och civila veteranernas betydelse.

Sedan några år har en politik för veteraner utvecklats. Det finns en lagstiftning som reglerar veteranernas rättigheter efter hemkomsten. Det finns numera inom Försvarsmakten ett veterancentrum som ytterligare ska förbättra arbetet.

https://www.regeringen.se/artiklar/2018/01/forsvarsministern-besokte-veterancentrum/

Problemet har länge varit att de som deltagit i svenska fredsinsatser lämnats åt sitt öde vid hemkomsten. Många har farit illa av detta.

Här en länk till dagens firande anordnat av Sveriges veteranförbund. Intressant i sammanhanget är att HKH prins Carl Filip är deras beskyddare.

https://www.sverigesveteranforbund.se/forbundet/arrangemang/veterandagen

Men som sagt många har vid hemkomsten lämnats åt sitt öde och farit illa av detta.

Samma sak hände ju med de s.k. krigsseglarna som under andra världskriget på olika sätt blev direkt påverkade av krigets fasor. Har vid flera tillfällen skrivit om det då vi är många svenskar som haft nära anhöriga som riskerade sina liv under kriget. Många kom dessutom aldrig hem utan följde fartyg och last till havsbottnen efter u-båtsattacker, mineringar och flygbombningar.

Lika hårt drabbade har dock inte de veteraner som Veterandagen uppmärksammar varit.

Hur som helst det här med veterandagen eller krigsseglarna är inget som lockar svensk media. Kollade runt lite på nätet och hittade faktiskt ett P1 inslag från 2016 om en norsk krigsseglare som överlevt och då hunnit bli 96 år. Här en länk till inslaget med text och allt

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=6366030

Nästa vecka är det 75 år sedan D-dagen och intressant nog inträffar den på Sveriges nationaldag den 6 juni. Den som inte vet vad D-dagen är kan exempelvis kolla på wiki pedia.

normandie

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: