Hoppa till innehåll

Byt klubb: små länder som Sverige borde lämna EU och gå med i EFTA.

02 april 2019

Råkade bläddra i en gammal kursbok från 70-talet och hittade av en slump ett avsnitt som handlade om Efta och EEC. På 70-talet var Sverige fortfarande med i Efta och EEC (nuvarande EU) bestod bara av 6 länder. Efta bestod av 7. Här en länk till wikipedia som kan vara intressant som bakgrundmaterial

https://sv.wikipedia.org/wiki/Europeiska_frihandelssammanslutningen

I dag är det i princip omöjligt att på nätet hitta något svenskt material om Efta, som i dag består av Norge, Island, Lichtenstein och Schweiz, frågan är varför.

I samband med Brexit omröstningen 2016 diskuterades frågan om ett återinträde i Efta kunde vara en lösning för Storbritannien. Den debatten nådde nog aldrig Sverige.

Här en länk till Eftas egen info broschyr https://www.efta.int/sites/default/files/publications/fact-sheets/EFTA-Convention-guide/EFTA-Convention-brochure.pdf

images29LWSBK4

Att Sverige fortfarande är medlem i EU har ju att göra med att det hölls en folkomröstning om detta och av någon anledning så vann de som ville gå med i EU. Sverige var ju då medlem av Efta.

Då och då görs opinionsundersökningar för att se om opinionen svängt eller inte. Här en länk till en undersökning som gjordes efter Brexit

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-undersokning-efter-brexit-majoritet-ar-for-svenskt-medlemskap-i-eu

Men det presenteras ju inte något alternativ till ett EU-medlemskap. Frågan är varför? Sverige betalar en extremt hög EU-avgift varje år och får inte mycket tillbaka. Om man inte får något tillbaka varför ska man då vara med? De flesta känner inte till alternativet Efta. Och ingen information ges om man inte själv kollar upp fakta.

Situationen i Europa idag är mycket annorlunda än den var när EEC bildades. Europa höll ju då på att byggas upp efter andra världskriget.  Här en länk till 2 sidor om bakgrunden till det som nu är EU respektive Efta. Eftas huvudkontor ligger förresten i Geneve.

SPRT477190402

(Texten hämtad ur Internationell ekonomi av Bo Södersten.  Finns även på engelska och kan köpas på A***on.)

Väldigt många anser faktiskt att Bryssel är en byråkratisk koloss som lägger sig i människors liv.

Några saker är kanske bra men det borde finnas alternativ för små länder som Sverige. Sverige är beroende av handel, men inte en massa onödig byråkrati som snarare irriterar än gagnar medborgarna. Dessutom vill inte Sverige gå med i Euron.

Därför borde Sverige byta klubb och lämna EU och gå med i Efta som bättre kunde ta tillvara Sveriges intressen. När kommer debatten?

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: