Hoppa till innehåll

I läkarbristens tider vistas man mer eller mindre på egen risk på dagens sjukhus – ett exempel från grannlandet Danmark

27 februari 2019

Det har länge talats om krisen inom vården. Börjar bli ett uttjatat ämne nästan. Utgångspunkten är ju att om man hamnar på sjukhus vill man bli frisk och få komma hem.  Men det har sänts ett antal reportage i tv om hur illa det fungerar och hur patienter farit illa. Och nyligen visades det ett program om några utländska läkare som fejkat sina legitimationer och ändå lyckats få jobb. Men som avslöjats utan att, så vitt man vet, ha allvarligt skadat några patienter.

stetoskop

Råkade härom vällen se ett program på dansk tv som handlade om ungefär samma sak. I det här fallet skildrade man den läkarutbildning som finns i Ukraina. Här en länk till programmet

https://www.dr.dk/tv/se/de-udenlandske-laeger/de-udenlandske-laeger-2/de-udenlandske-laeger-1-3

Flera av de läkare som examinerats har sedan sökt arbete i Danmark.

Det visade sig att de som kommit till Danmark inte skulle ha godkänts och fått sina examensbevis pga bristande kvalitet på utbildningen.

Vad som sedan hänt är att man pga akut läkarbrist i vissa delar av Danmark ändå valt att anställa dessa läkarstudenter och i princip beviljat dem läkarlegitimation och rätt att arbeta som legitimerade läkare.

Det är lite chockerande att ett litet land som Danmark har problem att rekrytera fullt utbildade läkare. Att Sverige som är ett 200 mil långt land med glesbygd etc har problem och tvingats införa stafett läkarsystem är en sak.

Men man undrar samtidigt om det här bara är toppen av ett isberg och bara början på hur framtiden kommer att te sig.

I fallet Danmark har patienter avlidit efter feldoseringar/felmedicineringar etc. I programmet talar man om södra Jylland som ett område med problem att rekrytera personal.

Efter det här programmet undrar man hur det ser ut i Sverige? Hur stor andel av läkarkåren har utlänska utbildningar? Hur många får under praktiktiden  ”hoppa in” och jobba som ordinarie läkare? Behöver man vara oroad? Har man från myndigheternas sida full koll på det här?

Det är inte roligt att höra att ”man får ta vad som finns” när det gäller rekrytering av läkare.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: