Hoppa till innehåll

Dags för läkemedelsbolagen att vakna – och för oss allergiska patienters skull ta och ange vilka mediciner som innehåller laktos – redan på förpackningarna!

19 oktober 2018

Det är skandal att läkemedel saknar märkning på förpackningarna om så fundamentala saker som om medlet innehåller laktos eller inte.

Många av oss försöker att måna om hälsan så gott det går. De senaste åren har fler och fler börjat skära ner på kött och mejeriprodukter också av miljöskäl.

Det märkliga är att läkemedelsbolagen tycks helt opåverkade av dessa nya trender i samhället.

Medans fler och fler känner att de mår bättre av att inte dricka komjölk och äta vitt bröd rullar allt på i ullstrumporna när det gäller den s.k. skolmedicinen.

Jag hade inte någon aning om detta tills för ett par dagar sedan, men det finns tydligen inget krav på att varken mediciner eller annat behöver märkas med en varning om laktos.

Eftersom jag nyligen tvingats ta några värktabletter modell lite starkare, modell receptbelagda, har jag nu viss erfarenhet av vad som gäller.

images

Anledningen till att jag ”upptäckte” detta var att jag fått förskrivet två olika företags tablett med i princip samma innehåll. Jag började därför läsa bipacksedlarna  och JÄMFÖRA. Liten text, tråkigt MEN synnerligen avslöjande.

Det visade sig nämligen att den ena innehöll laktos. Den andra ingen laktos utan istället soja.

Tabletten med laktos gav illamående, sjukdomskänsla, fruktansvärd trötthet, klåda etc etc. Medan den andra i princip inte gav några biverkningar alls.

Grejen är att det var först sedan jag började studera bipacksedlarna som det gick upp för mig varför i princip samma tablett fungerade så olika. Varför jag mådde så dåligt ”utan någon rimlig förklaring”.

Märkligt att patienter inte får chansen att välja laktosfritt. I mitt fall var det en ren slump att jag upptäckte det här.

Om förpackningarna hade varningstext skulle ALLA ha möjlighet att åtminstone välja bort det man inte vill ha.

Som det är i dag måste du antingen läsa Fass eller fråga personalen på apoteket om din medicin innehåller laktos. Ska det vara så här?

Hur svårt kan det vara att ange på förpackningen att medlet faktiskt innehåller laktos?

 

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: