Hoppa till innehåll

Biståndspolitiken vilar på beslut tagna för 50 år sedan = nästan 50 miljarder skatte kronor ”delas ut” mer eller mindre planlöst och utan redovisning – VARJE ÅR

05 september 2018

I Sverige finns en lång tradition att hjälpa fattiga länder. 1965 bildades SIDA för att med  skattemedel hjälpa fattiga länder runt om i världen. På den tiden dvs för 50 år sedan levde många människor på stenåldersnivå jämfört med oss i Sverige.

flyttlass

I Sveriges riksdag togs 1968 beslut om att följa FN:s rekommendation att 1 % av landets BNP skulle avsättas till detta ändamål. Här definition av det s.k. enprocentsmålet.

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/enprocentsm%C3%A5let

I dag 50 år senare betyder enprocent regeln att mellan 40 och 50 miljarder ( dvs 50 tusen miljoner) svenska skatte kronor varje år avsätts till bistånd. Här en länk till SIDA om detta

https://www.sida.se/Svenska/Om-oss/Budget/

Under årens lopp har kritik riktats mot SIDA:s arbete och hårdast kritiserat är byggandet av ett pappersbruk i Bai Bang i Nord Vietnam. Här en länk till ett radioreportage om projektet som ursprungligen skulle kosta 770 miljoner kronor. Men i slutänden kom att kosta skattebetalarna 2,8 miljarder kronor.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6244124

Det är nu bara några dagar kvar till valet, men frågan är stendöd. Ingen tycks reagera på att i princip 1 miljard kronor VARJE VECKA skickas till projekt som ingen skattebetalare får veta något om. Uppföljning och redovisning är också svår att få grepp om.

Om våra politiker menar något med att varje skattekrona ska användas ansvarsfullt så är det dags att fråga sig om ett beslut taget för 50 år sedan ska fortsätta gälla utan att få ifrågasättas.

50 miljarder varje år i utländskt bistånd kan inte vara helt okontroversiellt. Vilken insyn och kännedom har våra politiker om det år 1968 fattade beslutet??? Det har faktiskt hänt en del sedan dess.

Här en länk till beräkningen av Sveriges BNP på  cirka 4 600 miljarder kronor

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP—Sverige/

Det är dessutom så att de länder som får bistånd i vissa fall inte ens vill ha något  ”bistånd”.

Skandal att frågan inte ens nämns och diskuteras. Kan kanske ha att göra med att många politiker inte kan skilja på en miljon och en miljard.  En miljard är 1 000 miljoner ( ETT TUSEN MILJONER)  om någon inte redan visste det. En viss skillnad om man säger så.

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: