Hoppa till innehåll

Gymnasielagen och skogsbränderna – vart är Sverige på väg 2018?

02 augusti 2018

En dryg månad före valet befinner sig Sverige i en långdragen VÄRMEBÖLJA av påstås det historiska mått. Värmerekord slås och det suckas och pustas över värmen.

Det påstås att den långdragna värmen var den avgörande anledningen till att Sverige också drabbades av skogsbränder också det av historiska mått.  Till sist tvingades man begära hjälp från resten av EU och inte förrän häromdagen har den utländska hjälpen kunnat dras tillbaka. Som mest var personal och utrustning från nära 10 länder indragna i släckningsarbetet.

Det intressanta är att dessa skogsbränder aldrig hotade stora kulturella värden eller exempelvis annan för samhället viktig verksamhet. Det handlade aldrig om att evakuera människor från t.ex . områden i närheten av kärnkraftverk eller annat.

Det handlade i princip om att få hjälp med att spruta vatten på eld.

Något man uppenbarligen inte klarar av i Sverige 2018 ett land som står och faller med modern teknik typ appar och smartphones etc.

SAMTIDIGT förväntas vi alla klara oss i 15 dagar på egen hand – om en stor katastrof inträffar i landet (se ”om kriget kommer”-  broschyren som skickades till samtliga hushåll i våras).

Vidare.

Den s.k. gymnasielagen kan knappast skyllas på den långdragna värmeböljan. Det har skrivits spaltkilometrar om denna lag. Här en länk till en artikel som är lite mer juridisk teknisk

http://www.dagensjuridik.se/2018/07/sa-bristfallig-att-den-inte-gar-att-tillampa-migrationsdomstolen-underkanner-gymnasielagen

Mycket kort handlar lagen om att ge 9 000 utvisade ”unga” personer som kom till Sverige hösten 2015, en ny prövning förutsatt att de genomgår svensk gymnasieutbildning.

skolan

Problemet är att lagen kräver att personerna ifråga ska kunna styrka sin identitet vilket dessa personer inte alltid kan.

Lagen är för närvarande stoppad och ska prövas av EU domstolen.

De politiker som röstade igenom lagen kan inte överhuvudtaget tänkt på konsekvenserna av sitt beslut. Eller kände man kanske inte till att lagen kräver att alla måste kunna styrka sin identitet?

För vad skulle hända om en person genomgår svenskt gymnasium och sedan söker arbete på den öppna arbetsmarknaden? Vilken arbetsgivare skulle anställa en person som inte kan identifiera sig? Har den frågan överhuvudtaget kommit upp i debatten? Tror inte det.

Det vore kanske politiskt smartare att erkänna misstaget med denna bisarra ärendehantering och börja planera för hur man ska skicka hem åtminstone de personer som KAN identifieras.

Resten får man väl be EU om hjälp med.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: