Hoppa till innehåll

Men hallå: det är inte bara 60-plussare som behöver en bostadsmarknad värd namnet

25 maj 2018

Med anledning av att det i år är valår har bl.a pensionärsorganisationerna börjat precisera sina s.k. hjärtefrågor. I förra numret av spf:s tidning Senioren presenterades Boendet och bostaden som den som medlemmarna upplevde som viktigast.

En fråga som sittande regering knappast har prioriterat under den gångna mandatperioden. Till råga på allt var man tvungen att byta ut den minister, Mehmet Kaplan, som först utsågs till bostadsminister av regeringen Löfvén 2014.

I och med bytet på den så viktiga posten kom utredningen SOU 2015:85 ”Bostäder att bo kvar i. Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer”, att hamna i något slags vacuum när den presenterades i september 2015. Utredningen är på 406 sidor och inget man plöjer igenom rakt upp och ner. (se länk nedan)

Klicka för att komma åt bostader-att-bo-kvar-i-sou-201585.pdf

Det senaste från regeringen är den s.k. Grundskyddsutredningen som presenterades i mars i år, men reaktionerna från pensionärsorganisationerna är negativa. Här en länk

http://www.skpf.se/nyheter/forbundsnyheter/bra-tillskott-for-de-samst-stallda-–-men-otillrack/

Att bygga bostäder är inte nog. Vitsen är ju att några ska ha råd att bo i dessa bostäder etc etc.

MEN frågan är hur mycket det ska fokuseras på pensionärerna och deras ofta besvärliga och utsatta situation. Bostadsmarknaden är ju en NATIONELL angelägenhet. En angelägenhet för ALLA.

Det stora problemet idag är ju att vi har en i princip statisk bostadsmarknad vilket sätter käppar i hjulen för en rörlig arbetsmarknad. Företag kan inte rekrytera p.g.a. att det är för krångligt att flytta. Oftast krävs att den som fått jobb på annan ort säljer hus och allt. Istället för att enkelt och smidigt hyra en bostad tills man kommer igång på den nya orten.

imagesZM99EOX6

Sverige vill som bekant inte lära av andra länder. Inte heller alliansen (se badtunnan ovan) brydde sig särskilt mycket.

För några månader sedan fanns ett intressant reportage i DN om hur bostadsmarknaden fungerar i Österrike.

https://www.dn.se/arkiv/varlden/sa-har-wien-lost-bostadskrisen-nastan-alla-far-en-billig-hyresratt/

https://www.lagenhetsbyte.se/Blogg/hyresratt-wien

Ett annat intressant EU-land är Nederländerna. Här en pdf -fil från tidskriften Arkitektur nummer 8 2016 sidan 71. arkitekt nl  Obs! Sidan blev upp och ner i all hast. (högerklicka och sedan ”rotera medurs” två gånger)

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: