Hoppa till innehåll

Postnord – ett i raden av misslyckade helsvenska ”experiment”

16 maj 2018

Som bekant vill Sverige framstå som ett modernt och framåtblickande land. Det är inte svårt att känna det som om man befinner sig i en experimentverkstad där det handlar om att testa sig fram. Går det så går det. Det är ju bara skattebetalarnas pengar som man ”riskerar”.

I och med inträdet i EU har experimentlustan tilltagit. Den fria marknaden lockar och möjligheternas tycks oändliga; the sky is the limit etc etc.

En av de värsta exemplen är Postnord. Sammanslagningen av svenska Postverket och danska motsvarigheten. Hela hanteringen skedde i raketfart på 14 månader från att en s.k. avsiktsförklaring undertecknades den 1 april 2008 tills att samgåendet var genomfört den 24 juni 2009 (källa : SOU 2009:100 sid 26-31).

untitled

Bakgrunden till detta ”experiment” får man söka i bl.a bolagiseringen av Telia. Alla minns när ”Loket” försökte övertyga gemene man att köpa Telia aktier och därmed försäkra sig om en guldkantad pensionärstid.

I det här fallet tänkte man sig att förutom effektiviseringar som skulle ge ca 7,5 miljarder i ”synergivinster” (s 27 SOU 2009:100) att man skulle få till stånd ”en börsnotering av bolaget”. Och ”på sikt minska statens ägarandel till 34 procent”. Man såg alltså framför sig en möjligheter att sälja ca hälften av statens aktier för att få in pengar till statskassan.

untitled2

Problemet är att inget av detta har blivit verklighet. Ett ”experiment” som misslyckades.

En annan anledning till att man fick idén till hela upplägget var att det på TVÅ andra ställen i världen, Nederländerna och Norge, hade funnits liknande tankegångar.

Det nederländska postverket hade visst samarbete med två andra europeiska länder. Dessutom hade Norge ett norskt företag som bedrev posthantering i Danmark. Den verksamheten gick dock med förlust och man lämnade den danska marknaden.

Problemen har hopat sig för Postnord. Det senaste är att danska staten har tvingats betala ca 1,8 miljarder för täcka förluster på den danska sidan. Sverige har bidragit med 400 miljoner. Det enligt uppgifter på SEKO:s hemsida i en artikel från 20 oktober 2017.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: