Hoppa till innehåll

Varför vill inte Sverige bli världsledande när det gäller pensionerna? I själva verket är man sämst i klassen bland jämförbara länder

03 maj 2018

Kalla fakta är något som går hem när det gäller politiker. Man gillar när man kan puckla på motståndaren med siffror och statistik som stärker de egna argumenten.

Helst vill man visa att Sverige är världsledande på diverse områden. Och är viinte redan världsledande så ska vi bli det.

Sverige har länge velat tala om för andra länder att de kan lära av Sverige eftersom vi anser oss vara just världsledande.

MEN. Ett område där Sverige inte lyckats, är att bli världsledande när det gäller pensionerna. I själva verket är Sverige bland de sämsta i klassen bland jämförbara länder. Det finns det siffror och statistik på.

Frågan är het och det har uppmärksammats i media och bland politiker det senaste året att det i Sverige finns personer som har en pension som ligger under EU-snittet för fattigdom.

Frågan man ställer sig är: varför har det kunnat gå så här långt?

Ett rikt land som betalar en EU-avgift som är högre än det som får tillbaks i form av t.ex. jordbruksbidrag, regionalstöd etc.

Ett land som betalar ca 1 % av BNP i u-landsbistånd.

Ett land som har bland det högsta skattetrycket i  världen.

Varför vill man inte bli världsledande när det gäller pensioner? Vad är problemet?

För drygt ett år sedan fanns en intressant artikel i pensionärsorganisationen spf Seniorernas medlemstidning som handlade om den internationella äldreorganisationen AGE. På agendan var om man ska satsa på mänskliga rättigheter för äldre.

http://www.age-platform.eu/

MEN någon uppföljning av detta möte som hölls i Bryssel och där AGE bjudit in SPF:s representanter att delta, har inte jag kunnat hitta.

Här en pdf av artikeln från Senioren nr 1 2017

spfage

Tror att många skulle vara intresserade av att få veta mera om hur pensionärer runt om i EU lever och hur deras system fungerar. Nu är det i princip bara en slump om man får veta något. Pensionärs organisationernas tidningar består till 50 % av annonser om resor.  Men eventuella rese reportage handlar inte om hur pensionärer/seniorer lever och har det i de besökta länderna. Varför är inte detta intressant?

MEN hur som helst, av tillgänglig statistik har vi åtminstone fått veta att Sverige inte är världsledande när det gäller pensioner.  Om inte annat så har vi övriga nordiska länder som ligger snäppet före.

pokal

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: