Hoppa till innehåll

Botten torde vara nådd: när man inte kan skicka tillbaks 600 000 kinapaket hur ska man då kunna skicka tillbaka 9 000 personer som fått avslag på asylansökan

20 april 2018

 

Den som läst de senaste veckornas inlägg här har kunnat följa Postnords enorma problem med att hantera de s.k. kinapaketen.

I går (19 april) rapporterades i media om att det nu finns 600 000 paket som ska skickas tillbaka eftersom mottagarna inte betalat föreskriven avgift.

Samtidigt kom uppgifter om att Postnord ännu inte påbörjat återsändandet. Och man undrar varför. Men man kan ju spekulera.

Antingen är man osäker på om det man gör är helt o.k dvs enligt svensk lag. Skulle inte så vara fallet riskerar ju ansvarig minister ett förhör i KU. Det är nämligen lite anmärkningsvärt att Postnord får/kan ta ut en egen hanteringsavgift på 75 kr per försändelse som inte har något med moms eller tull att göra.

Eller så vet man inte hur man ska finansiera återsändandet av så många försändelser. Det har rapporterats om att man hittills fått in åtminstone ca 6 miljoner i betalda tullavgifter. Här en länk

https://www.svd.se/postnords-kina-avgifter-ger-klirr-i-kassan-for-staten

Men med tanke på att det här handlar om retur av mer än 600 000 försändelser och en fraktkostnad på säkert mer än 10 skr per försändelse, torde det nog inte räcka med 6 miljoner kronor för att täcka kostnaderna.

Det skulle betyda att man i så fall får täcka upp eventuella förluster med skattebetalarnas pengar. Eller?

De paket som inte lösts ut ger ju 0 kr i intäkter. MEN en kostnad för returporto mm.

returimagesFKK0LQ1J

 

När man betraktar hur detta med kinapaketen sköts förstår man att man nu har ännu ett megastort problem som handlar om hur man ska skicka tillbaka 9 000 personer som fått avslag på sina asylansökningar och som fortfarande är kvar i landet.  Regeringen har föreslagit att de ska få stanna trots allt. Här några länkar

https://www.svd.se/lagforslag-om-ensamkommande-vantas-i-dag

https://www.svd.se/politiker-far-inte-strunta-i-rattsstatens-begransningar

Efter det här med Postnords kina-postberg förstår man att även hemsändandet av 9 000 personer som fått avslag på sina asylsökningar blir ett problem som inte går att lösa.

Fortsättning följer.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: