Hoppa till innehåll

Varning: det här innehåller positiva åsikter om kinesisk piratkopiering

05 april 2018

Det finns länder som man inte får skriva något positivt om, om man vill vara politiskt korrekt i Sverige. Ett sådant land är Kina.

Det paradoxala är att Sverige har en omfattande handel med just Kina. Orsaken är så klart att det går att importera billiga varor. Och så har det varit ganska länge nu.

För att inte bli allt för långrandig kan man dock säga att Kina faktiskt representerar hur globalisering fungerar i praktiken. Många företag runt om i världen kan inte konkurrera med de mycket låga kinesiska priserna på varor. Detta har fått olika konsekvenser etc etc.

MEN. Och nu måste jag varna känsliga läsare.

För grejen är att en sådan till synes ganska enkel grej som piratkopiering av t.ex. film faktiskt i vissa fall, är en ren kulturgärning.  (Nedan en bild på en pirat hittad på google)

piratbild

Den som exempelvis är intresserad av filmer från 50- och 60-talet, kan ha svårt att hitta dessa filmer i handeln. Detta eftersom filmerna inte distribueras av något filmbolag eller någon av de e-handlare som säljer aktuell film på DVD etc.

Det finns här en marknad som snappats upp av e-handlare i Kina som kan tillhandahålla piratkopior på den här typen av filmer.

Som köpare ställs man då mellan två val. Ska man avhålla sig från att köpa den här filmen eller ska man köpa den ändå?

De här filmerna är faktiskt en del av vårt kulturarv. Genom att tillhandahålla dessa äldre filmer, som annars i princip inte vore möjliga att få tag på, gör dessa handlare något positivt.

På tal om pirater. Vi som växte upp på 60-talet minns företeelser som pirat radio stationer som spelade pop och rockmusik. Denna musik förekom ytterst sparsamt i svensk radio med en eller två radiokanaler.

Vi kommer också ihåg s.k. bootleg skivor. Fenomenet handlade om att någon ville ge ut musik som inte var officiellt godkänd för utgivning av skivbolag eller artister.

Till sist: Postnord lär fortfarande ha problem med Kinapaketen som ska förtullas. Man har nu en ny särskild terminal i Örebro. Här en länk.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6890730

 

 

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: