Hoppa till innehåll

Kanske dags för EU att granska svenska Postnords nya groteska straffavgifter på e-handel

21 mars 2018

Postnord är resultatet av hopslagningen av svenska och danska postverken. Hopslagningen ägde rum under Alliansens tid vid makten när Maud Olofsson var näringsminister.

Senast Postnord var i skottgluggen var vid jul / nyår då mängder av uppretade kunder undrade var deras försändelser hade tagit vägen.

Man fick se bilder på postvagnar som stod utomhus i regn och snöglopp.

Så småningom delades försändelserna ut men nu är det dags igen.

Det som utlöste det hela var att mängder av s.k. kinapaket låg i stora säckar hos Postnord. Kinapaketen hade blivit ett ”problem” som man inte riktigt visste hur man skulle lösa. Det talades om att det kom ca 100.000 paket varje dygn till Sverige och Postnord hade inte personal eller lokaler att hantera all denna post.

pnord

Nu har man tydligen funderat och kommit på en ”lösning”. Man lägger på en straffavgift på varje försändelse. Avgiften är 75 kronor. Utslaget på 100 000 försändelser blir det ca 7.5 miljoner per dag. Inte illa.

Men problemet är att de flesta försändelser innehåller någon liten pryl till ett värde av 10-20 kronor. De flesta som ska betala denna ”straffavgift” betalar självklart inte. Det betyder att paketen får skickas tillbaka till avsändaren. Och Postnord tjänar inte någonting. Det hela är kontraproduktivt.

Här en länk till Postnords hemsida om detta

https://www.postnord.se/ta-emot/hamta-brev-och-paket/fran-annat-land-import/forandringar-1-mars?inpn_c=moms&inpn_i=priv-cs1

När man hela tiden vill att e-handeln ska stöttas och när e-handeln påstås vara någonting bra, då tar Sverige och Postnord ett initiativ som är bortom allt sunt förnuft.

Det man frågar sig är: är detta inte någon form av handelshinder? Att straffa ett köp värt 20 kronor med en avgift på 75 kronor kan inte vara rimligt eller ens lagligt.

Det är kanske dags för EU att gå in och granska svenska Postnords straffavgifter som gäller från 1 mars.

Nu är ju vi i Sverige vana vid straffavgifter. Vi har ju haft straffskatt på pensioner tills alldeles nyligen. Pensionärer tvingades helt enkelt betala mer i skatt än vanliga löntagare.

Men nu är det alltså dags igen: Straffavgift på e-handel.

Vad blir nästa kreativa ”lösning” för att få in pengar till statskassan?

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: