Hoppa till innehåll

Skandalerna kring olika bistånds organisationer måste leda till total omprövning – ge pengarna till våra pensionärer i stället

16 februari 2018

Den senaste tiden har man nästan dagligen kunnat läsa om hur illa det kan fungera i de s.k. biståndsorganisationerna. De senaste som fått sitt rykte förstört är Oxfam samt Läkare utan gränser.

samlapengar

Men även Internationella Rädda Barnen och SOS Barnbyar är indragna i dessa skandaler.

Många anställda har avskedats, men det tycks inte vara några rättsprocesser på gång. Det här är personer som borde sitta i fängelse.

Det handlar om allt från sexuella övergrepp och trakasserier inom dessa s.k. humanitära organisationer, till köp av sexuella tjänster.

Att situationen är under all kritik förstår man när man läser om hur ett av FN-organen, UNAIDS, fungerar.

En intressant artikel i en hel serie publicerades i gårdagens Svenska Dagbladet, 2018-02-15, pappersupplagan sidan 14, ”Anmälda sexövergrepp hopas och FN-chefen krävs på svar” skriven av Gunilla von Hall.

Där framgår att man kräver FN-chefen på svar om hur detta kunnat ske och vem som är ansvarig.

OBS! OBS!   Det intressantaste är att Sveriges tidigare biståndsminister Gunilla Carlsson inom kort tillträder som biträdande chef för just detta skandalomsusade FN-organ UNAIDS i Geneve. Hon utsågs till posten i december förra året!!

Här en länk till SvD:s artikelserie

https://www.svd.se/om/skandalerna-inom-fn

I Sverige som är en av största givarna av bistånd i världen, kanaliseras en mycket stor del av biståndet via en myndighet som heter SIDA. Det handlar alltså om våra skattepengar som används till olika typer av projekt runt om i världen.

Problemet är att möjligheterna att kontrollera hur pengarna används inte alltid fungerar som det är tänkt. Uppföljningen fungerar inte alltid heller. Det betyder att stora summor av skattebetalarnas pengar i princip slösas bort utan att någon har någon kontroll över hur de används.

Det borde efter dessa enorma skandaler vara hög tid att ompröva hur allt bistånd som tas av skattepengar används.

I dag när det finns internet och helt andra möjligheter att skaffa pengar till projekt borde frågan komma i ett annat ljus.

Ta till exempel fenomenet Crowdfunding, som går ut på att privatpersoner skänker pengar till projekt som man tycker är vettiga. Det är ett enkelt och smidigt sätt att snabbt komma igång med en ide.

Att i dagens värld hålla på och slösa pengar på diffusa projekt som SIDA gör måste omprövas.

De pengar som i dag slösas bort på ”bistånd” borde istället användas till våra pensionärer.

Använd gärna också pengarna till att hjälpa djur som far illa och som många fantastiska djurorganisationer gör så mycket för att ge en drägligare tillvaro.

På tal om djur, det är i dag det kinesiska nyåret och vi lämnar tuppen år för att gå in i hundens år 2018.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: