Hoppa till innehåll

Tåg, bussar och bibliotek har blivit vår tids tortyrkammare

14 december 2017

Var det någon som minns hur det fungerade på biblioteket när vi var små? De flesta viskade eller talade ytterst lågmält. Man sänkte rösten när man kom in på bibblan. Punkt. Men hur fungerar det idag?

Det har skrivits en hel del om detta problem med oväsen, bråk och allmän otrivsel på våra bibliotek. Vaktbolag kallas in för att få ordning. Bibliotek har blivit en allmän plats för de som inte hittar någon bättre plats att umgås på.

För egen räkning har jag ett par rejäla hörselskydd (hopvikbara) i väskan när jag besöker något bibliotek. Detta för att göra vad jag kan för att kunna bläddra i en tidskrift etc och behålla koncentrationen för att kunna tillgodogöra mig innehållet.

Men det borde inte behöva vara så här. Varför inte porta bråkstakarna för gott. Det måste finnas morot och piska om det inte ska spåra ur helt. Här ett par hörselskydd

imagesLCBB0K8C

som dämpar bra. Brukar användas av jägare och skyttar etc.

Men det är inte bara biblioteket som förvandlats till tortyrkammare. Den som åker tåg eller buss kan få samma skräckupplevelse.  Telefonerna är naturligtvis boven i dramat. Och alla som inte fattar att medpassagerarna inte är stendöva. Allt hörs.

Undra inte varför det sitter en person i varje bil i Sverige. Enda lugna stunden för många. Ren självbevarelsedrift.

Men det märkliga är att den här typen av problem stöter man sällan på utomlands. Kan det ha något med disciplin att göra? Självdisciplin som går ut på att inte störa andra i onödan.

Men i Sverige handlar det i dag om att skrika så högt som möjligt. Att överrösta alla andra. Den som skriker högst får tyvärr ofta som den vill. Vem vill sätta ner foten och säga nej? Risken finns att man får en snyting.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: