Hoppa till innehåll

Varför pratas det så lite om genmodifierad mat (GMO) medan man är rädd för att hund och varg ska korsas ”naturligt” ute i naturen?

10 november 2017

Det har blivit viktigare och viktigare att hålla koll på vad man stoppar i sig. Man är vad man äter. Men för att veta vad man äter måste maten vara märkt med vad den innehåller. Och här är man helt utlämnad till de som producerar maten.

Jag har skrivit om det här tidigare, men det är mycket tyst om s.k. GMO mat. Livsmedelsverket har en hemsida med mycket info

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/genmodifierad-mat-gmo

På hemsidan får man veta att EU ser allvarligt på detta. Bl.a står att alla livsmedel som är genmodifierad MÅSTE märkas. Men efter en snabb koll i en stor livsmedelsaffär hittade jag två produkter som deklarerade att de INTE innehåller GMO, utan istället är GMO-fria. Det handlar om en soyadryck  plus en filmjölk som är producerad i norra delen av Sverige.

Och det var faktiskt denna märkning som gjorde att jag skriver det här nu. För jag har inte tidigare fördjupat mej i gmo så mycket.

Men när man läser livsmedelsverkets info får man en mindre chock när man bl.a. kan läsa om potatis som trixats med så att gener från en bakterie har stoppats in i potatisens gener. Man tar alltså arvsmassa från en annan art och stoppar in i en grönsaks arvsmassa.

potatis

Orsak:  för att få fram en potatis som inte ska drabbas av parasiter och därmed öka skörden och minska behovet av bekämpningsmedel.

Det hela låter lite för ”bra” för att vara sant, men det är sant. Frågan man ställer sig är:

myntet brukar alltid ha två sidor och om denna ”korsning” nu är så bra, vilka är biverkningarna?

Och vad händer när potatisen passerat en konsument eller ett djur? Dvs vad händer när allt ska ut i toaletten eller ut på gödselstacken? Inget försvinner ju utan går ut i naturen ett varv till?

För att lugna oroade läsare är denna potatis inte godkänd för att få odlas och säljas här.

Men sen läser man om fallet med gmo raps som av misstag såldes till Storbritannien för drygt 10 år sedan. Inget visste något, förrän misstaget upptäcktes  flera år senare.

Det är inte utan att man blir oroad när man nu igen ser att man oroar sig för att hund och varg ska para sig. Här en artikel från några år tillbaks

https://www.jaktojagare.se/kategorier/aktuellt/radsla-for-varghundar-i-kvikkjokk/

Men alltså, märkningen av livsmedel är jätteviktig. Vi är vad vi äter. Vi måste ha en chans att veta vad vi stoppar i oss.

Men varför vill inte fler företag märka sina produkter med GMO-fri?

Det finns något som heter Genetiknämnden förresten. Någon typ av statligt kontrollorgan. Men vem har hört talas om dom?

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: