Hoppa till innehåll

Med en exploderande befolkningstillväxt och Europas högsta byggkostnader satsar regeringen nästan bara på att ge stöd till nya studentbostäder

05 september 2017

Det finns en intressant och förskräckande artikel i Göteborgs Posten publicerad i går där man presenterar ny färsk statistik om byggkostnaderna i Europa.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/f%C3%A4rska-siffror-sverige-v%C3%A4rst-i-byggklassen-1.4591028

Sverige har Europas högsta byggkostnader medan länder som Belgien och Luxemburg har dom lägsta. Det skiljer så mycket som 60 % mellan Sverige och dessa två länder.

Jag citerar

” Läget på den svenska bostadsmarknaden har väckt reaktioner hos utländska experter vid industriländernas samarbetsorgan OECD och senast hos av EU-kommissionen. Oron handlar om de svenska hushållens höga skuldsättning, där bolånen är en stor del, och vad som händer när den historiska låga räntan går upp och tar en större del av hushållens ekonomiska kaka.”

Detta med anledning av att många istället för att hyra dyr nyproduktion köper en dyr bostadsrätt till låg ränta med hopp om fortsatt uppgång på bomarknaden.

Det här håller inte i längden med en exploderande befolkningstillväxt. Befolkningen väntas växa med 1 miljon de närmsta 10 åren eller så där. Men var ska dessa människor då bo?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-star-infor-rekordstor-befolkningsokning/

I dagsläget satsar regeringen i princip bara på att subventionera studentbostäder. Kanske bl.a. därför att man vägrar ta s.k. social housing i sin mun och eftersom miljonprograms områdena skrämmer livet ur politikerna. Man har helt enkelt inga lösningar utan hoppas lite naivt att marknaden ska fixa det här.

Och i Göteborg hoppas man på att fler utländska byggföretag ska etablera sig här i Sverige.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: