Hoppa till innehåll

Våld och våld mot statyer och monument

17 augusti 2017

Det är snart en vecka sedan en demonstration i en mindre stad i usa blev breaking news i hela världen.

Demonstrationen var en protest mot ett beslut att ta bort/flytta en staty av en av amerikanska inbördeskrigets mest berömda generaler, Lee. (det finns mer att läsa om honom på exempelvis Wikipedia)

lee

Demonstrationen hade av allt att döma fått tillstånd av polisen att genomföras. Vad som sedan hände var att motdemonstranter dök upp och provocerade fram bråk. Det slutade med att en person dog och flera skadades.

Frågan man ställer sig är varför gav polisen tillstånd till en demonstration som man kanske kan förvänta sig drar till sig  oppositionella? Polisens uppgift är att upprätta lag och ordning och att förhindra våld på allmän plats.

Amerikansk polis har varit i blåsväder tidigare. Därför kan man undra varför ingen överhuvudtaget ser hur polisen agerat i det här fallet. Kanske borde man ha avlyst demonstrationen om man kunde misstänka att våldsamheter kunde uppstå och att det fanns risk att någon kunde bli skadad?  Polisen har ett ansvar här men ingen agerar. Något märkligt.

Trump har fördömt våldet men även Teresa May, Storbritanniens premiärminister har gett sig in i hetluften. Det märkliga är att de enorma kravallerna som ägde rum i Hamburg i början av juli i samband med G7 mötet knappt har uppmärksammats utom i tysk tv. Hundratals demonstranter som säger sig vara emot globaliseringen, demolerade stora delar av Hamburg. Man brände polisbilar, slog sönder och plundrade butiker.

Efter att mötet var slut fördömde Merkel våldet, men hon var ganska ensam om detta. Har inte hört att Teresa May fördömt händelserna i Hamburg. Inte heller krävde man att Donald Trump skulle göra något uttalande med anledning av detta. Även han deltog i mötet.

Är det  o.k. att i demokratins namn demolera och förstöra en stad som Hamburg om det är vänsterextremister som står för våldet mot polisen?

Man kan bara spekulera, men en anledning till att demonstrationen i usa i förra veckan blev så våldsam, kan ha att göra med att Richmond som var sydstaternas huvudstad inte ligger så långt i från där demonstrationen ägde rum.

Historisk mark alltså. Lyckligtvis vill inte alla radera historien och förstöra statyer och monument som d*a*s*h gjort i t.ex. Syrien och Irak.

Man kan också fråga sig varför den aktuella statyn av general Lee inte flyttades/togs bort under de 8 år som Obama satt vid makten. Varför ”väntade” man tills just nu? Också besynnerligt.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: