Hoppa till innehåll

Dags att utreda det svenska bostads fenomenet ”allmännyttan”

28 juni 2017

Ett av de fundamentala behoven för varje människa är att ha en egen bostad.

Och nu kommer jag att koncentrera mig på det svenska fenomenet ”allmännyttan”. Låter präktigt och bra. Fungerade kanske en gång i tiden men man undrar om det inte är dags att utreda detta fenomen som kan tyckas ha överlevt sig självt.

Allmännytta innebär i stora drag uthyrning av hyresbostäder till ”rimliga” hyror för gemene man. Det innebär att man i princip ställer sig i bostadskö och väntar på sin tur tills dess att det blir en ledig lägenhet i det område eller stadsdel där man vill bo.

Så långt är väl alla överens att systemet låter rättvist och bra.

MEN kan man lita på att det fungerar som det är tänkt och hur bevisar man att det inte gör det?

I dagsläget när bostadsmarknaden är mer eller mindre ett skämt och tillgången på bostäder är mycket mycket mindre än efterfrågan kan man ifrågasätta om allmännyttan och deras kösystem verkligen är att lita på? Hur vanligt är det att anställdas närstående och andra får gå före i kön? Hur kollar man detta?

Troligen har Sverige ett av de märkligaste systemen för hur hyresmarknaden ska regleras.

Vad man som bostadssökande riskerar är att bli erbjuden en lägenhet som inte sett en färgpensel på årtionden och som i princip är ett renoveringsobjekt som kanske helst borde totalsaneras.  Vem vill ha sådant?

 

pensel2

Vi som upplevt rekordåren och en annan bostadsmarknad och som alltid bott i nyproduktion vi tror inte våra ögon när vi ser hur allmännyttans bostäder ser ut i dag.

Nu har vi en vänsterregering i det här landet men man hör inget annat än att det byggs fler bostäder än någonsin. Men ingen nämner Allmännyttan som tycks driva som ett redlöst fartyg utan kapten eller sjökort. Vilka direktiv har allmännyttan? Får man göra som man vill? Varför finns det ingen debatt om detta?

Allmännyttiga bostadsföretag gillar att synas som sponsorer för olika idrottsföreningar och sportevenemang.

Men då kan man fråga sig varför ska de som betalar hyra bidra till detta? Vore det inte rimligt att även villaägare och bostadsrättsinnehavare gjorde detsamma i så fall?  Varför finns det ingen debatt om denna sponsring?

Det är med tanke på dagens katastrofala bostadssituation nödvändigt att man utreder och diskuterar vad vi ska ha allmännyttan till, dess roll och vilka direktiv som ska styra verksamheten.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: