Hoppa till innehåll

Livsmedelsfusket har sopats under mattan av EU medan man som konsument ofta inte har en aning om varifrån maten på tallriken kommer

03 maj 2017

Den senaste tiden har åtminstone två ”livsmedels skandaler” varit föremål för medias uppmärksamhet. Bra så:

1. köttskandalen i Brasilien där sjuka och självdöda djur malts ner ihop med bitar av kartong och sedan sålts som köttråvara. 2. Ett företag i Sverige där man i stor skala märkt om livsmedel där bäst före datum gått ut.

Men det finns säkert mycket mer fusk att avslöja och undersöka.

Och den uppgiften har egentligen våra myndigheter t.ex. Livsmedelsverket i Sverige och de enskilda kommunerna.

Men än så länge hänger det mycket på den enskilde konsumenten att läsa på förpackningarna för att åtminstone se var varan är tillverkad.

Det räcker t.ex. inte att förpackningen har en gul och blå flagga för att man säkert ska veta att varan är tillverkad i Sverige. Det ska dessutom stå t.ex. ”Producerad i: Sverige. ”

De fräckaste företagen skriver ingenting på sina förpackningar. De klämmer dit en svensk flagga och tror att det räcker. Innehållet kan komma precis varsomhelst ifrån.

Men det är faktiskt olagligt att sälja livsmedel utan ursprungsbeteckning.

I och med att Sverige gick med i EU och ett stort antal svenska livsmedelsföretag sålts till utländska ägare har det blivit betydligt svårare för oss konsumenter att hålla koll på varifrån maten på våra tallrikar kommer.

Många vill ha billiga livsmedel och det är väl det EU fört med sig men till vilket pris? Självklart ramlar man inte död ner om man äter mat som inte är tillverkad i Sverige. Grejen är att man har sämre koll över hur maten tillverkas och hanteras.

Några exempel. Jag kollade just varifrån ICA:s glass kom och det visade sig att den är tillverkad i Belgien. C-vitaminerna som jag köpte för ett tag sedan var också tillverkade i ett annat EU-land. Och så här fortsätter det med väldigt många varor som förr tillverkades i trygga Sverige.

Många tycker att maten smakade bättre förr.

Har en känsla av att britterna inte är så förtjusta i den nya EU-maten och att det varit en grej som man hakat upp sig på när man bestämde sig för att rösta för Brexit.

imagesJMAM1WFY

Vi är vad vi äter och det spelar roll vad vi stoppar i oss. Allt annat är nonsens.

EU pratar inte mycket om det här och sopar frågan under mattan. Det är i princip upp till de lokala myndigheterna att sköta kontrollen av att lagar och regler efterlevs.

Livsmedelsverket och kommunerna borde ge sig ut i butikerna och kolla vad som finns på hyllorna. 

För närvarande är det upp till den enskilde konsumenten att klaga i butiken men sedan händer inget mer.K

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: