Hoppa till innehåll

Nyheten som försvann; kanske eftersom den presenterades dagarna efter lastbilsmassakern i Stockholm

22 april 2017

Det märkliga med olika typer av katastrofer och händelser typ vansinnesdådet i Stockholm veckan före påsk, är att andra händelser tonas ner, glöms bort eller inte kommer fram överhuvudtaget.

Ofta tycks allt annat futtigt och inget att rapportera om.

Men något som vilken annan dag som helst skulle ha fått vilken normal människa som helst att reagera var tv4:s nyhetssändningar i nyhetsmorgon långfredag den 14 april, bl.a. kl 9.00.

Ett av inslagen handlade nämligen om en rapport som Skatteverket hade presenterat och som kommenterades av en kvinnlig tjänsteman på Skatteverket.  Rapporten finns här

Klicka för att komma åt GOB_Rapport+2016_slutversion+webb.pdf

Vad det rörde sig om var nämligen det faktum att ett mycket stort antal personer med utländsk bakgrund använder sig av flera olika identiteter. Detta var ju även fallet med den som nu sitter häktad för dådet i Stockholm.

Att personer har flera olika identiteter utnyttjas, enligt den intervjuade tjänstemannen, bl.a. för att skaffa sig olika typer av förmåner/bidrag. Bl.a. nämndes att det förekommer att man skaffar starta-eget-bidrag samtidigt som man får sjukpenning och andra förmåner. Allt med olika identitet som grund.

Detta förfarande är självklart förkastligt.

Problemet är att datasystemen ofta är helt skilda från varandra och samkörning inte tillåten av integritetsskäl och sekretess.

Den tjänsteman som intervjuades efterlyste en samkörning med migrationsverkets register och övriga system. Hade detta varit möjligt hade sannolikt den nu häktade mannen kunnat upptäckas och stoppas och oskyldiga liv inte behövt gå till spillo.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: