Hoppa till innehåll

Den svenska bostadspolitiken är 100% hemlagad, hemstickad och hemsnickrad och en skandal

06 mars 2017

Råkade häromdagen hitta en ny tidskrift i Pressbyrå-kiosken. Namnet är ”Rum bostad”. Finns för övrigt att köpa på pressbyråns hemsida för en tjuga.

Det intressantaste i senaste numret är att de tar upp problemet med de höga bygg kostnaderna i Sverige. De högsta i Europa för övrigt.

I en artikel jämför man med Finland som enligt EU statistik har de lägsta byggkostnaderna. Men en finsk representant påpekar att man i Finland anser att de finska kostnaderna är höga. Därför påpekar han att det faktiskt är Österrike som har de lägsta byggkostnaderna och det effektivaste byggandet.

Frågan man ställer sig är: hur kan det vara så här i Sverige? Tillgänglig statistik och forskning visar att det finns länder med effektivare och bättre byggande. Men här bryr man sig inte om att lära av andra länder?

Svaret är förmodligen att allt för många politiker har tjänat stora pengar på den svenska bostadsbristen. Och varför kapa den arm som gynnar en?

Varför gör då inte media mer för att påverka bostadspolitiken? Förmodligen samma sak. Alltför många journalister har gjort klipp på bostadsmarknaden för att vara motiverade att ”riskera” att kapa den gren som kan ge nya klipp med en oförändrad situation.

Skandal är ordet.

Förra veckan kunde man läsa om utländska institutioner och företag som tvekar att flytta till Sverige pga svårigheter att hitta boende till de anställda i Stockholm.

Men alltså, ingen beslutsfattare kan skylla på något eftersom att den svenska bostadspolitiken till 100% är en svensk stelbent konstruktion.

hemlagat

Hemlagad, hemstickad och hemsnickrad. Och politiker och media har i dagsläget inget intresse av att ändra på den. Eftersom de själva gynnas av den.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: