Hoppa till innehåll

Vinnare eller förlorare? Beror på i vilken kommun du råkar bo

15 februari 2017

Den som blir pensionär märker ganska snabbt om man råkar bo i en vinnar- eller förlorarkommun. Man har kanske inte funderat på hur livet som pensionär kommer att bli när det gäller sådant som hemtjänst, äldreomsorg, eller en sådan enkel sak som resande med tåg eller buss.

Det skiljer nämligen ganska så väsentligt mellan hur det fungerar i olika kommuner runt om i landet. Och nu bortser vi från hur illa SJ kommit att fungera för många äldre efter ändringen i början av året.

Förra året hade SPF:s senioren en artikel om det här med gratis bussåkande för pensionärer. Och där finns en lista över de kommuner som infört denna förmån.

http://www.senioren.se/nyheter/har-aker-seniorer-gratis-buss/

Det intressanta är att många kommuner inte ser detta som något annat än en tung kostnad i sin budget, medan andra förstår att billigare eller gratis resande ger effekter som t.ex. att man shoppar mer, går på bio eller teater oftare etc etc. Alltså en investering som ger ökad konsumtion som gynnar handel och annat.

När man reser utomlands räcker det ofta att man visar sitt pass så får man ibland redan från 60-års ålder billigare biljetter.

Föregångslandet är förstås Storbritannien där det ”alltid” varit gratis att åka buss efter 60.

Att Sverige inte satsar på oss äldre vet vi. Vi är en kostnad ett köttberg. När man inte begriper att  en så enkel sak som att billigt resande lönar sig flerfalt borde man ta en kurs i hur nationalekonomi fungerar.

Här en bild jag hittade när jag googlade: buss inte alltid det snabbaste och säkraste färdsättet. Men ändå.

buss

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: