Hoppa till innehåll

Priset för den misslyckade bostadspolitiken måste bli rejält höjda bostadstillägg

03 februari 2017

Ingen har väl glömt den tidigare finansministern Per ”köttberget” Nuder. Just ordet Köttberget syftade faktiskt på alla de 40-talister som ansågs vara ett problem i olika sammanhang. Främst eftersom gruppen var både stor och högljudd. Nuder oroade sig för framtiden. För att alla skulle förstå att denna grupp skulle orsaka den svenska ekonomin stora bekymmer – ville han väl också ge problemet ett namn .  Här en bild som kan ge en fingervisning om vad han kanske menade.

kottberg

I dag vet vi att Sverige har ett antal problem att brottas med. Ett av dessa är den akuta bostadskrisen. Inte särskilt mycket har gjorts för att möta behovet av lämpliga bostäder för äldre.

Alla vet också att det faktiskt byggs bostäder runt om i landet. Men priset för nyproducerade bostäder är nu så högt att många äldre inte är i närheten av att kunna betala de höga hyrorna. Inte ens med fullt s.k. bostadstillägg.

Att så lite faktiskt hänt på det här området är svårt att förstå med tanke på att dessa ”problem” diskuterats i åratal och statistik finns att tillgå där det klart och tydligt framgår att våra äldre lever allt längre och därmed bor kvar i sina bostäder allt längre. Färre bostäder blir tomma . Helt logiskt.

Denna passivitet från våra politiker måste nu få ett pris. Att man inte agerat tidigare betyder att det är akut nödvändigt att höja bostadstilläggen så att det blir möjligt även för äldre pensionärer att flytta in i nyproducerat.

Här finns en intressant artikel från Seniorens (SPF) hemsida om bostadstillägg och hur det fungerar och vad som sägs vara en rimlig höjning dvs ca 3 000 kr/månad:

http://www.senioren.se/nyheter/spf-seniorerna-bostadstillagget-maste-hojas-med-3-000/

Att kalla 40-talisterna ”köttberget” löste inga problem. Men sedan köttbergs-debatten på 90-talet har faktiskt inte särskilt mycket hänt – åtminstone inte när det gäller bostadspolitiken för äldre.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: