Hoppa till innehåll

2016 – året när svenska politiker började oroa sig för att det kanske inte finns någon max-ålder för när man kan ge sig in i politiken

30 december 2016

Säga vad man vill om valet i USA men det har om inte annat tagit död på myten att någon är för gammal för att ge sig in i politiken. Skönt. Äntligen.

Även om inte många trodde att Donald Trump skulle ha någon chans att bli president bl.a. pga att han saknade politisk erfarenhet. Men även hans ålder nämndes då och då. Även om inte många trodde på honom (åtminstone inte här i Sverige förstås) så intar han Vita Huset om tre veckor.

Och det här har ju vänt upp och ner på både det ena och det andra. Och den som känner sig kallad har nu absolut inget att förlora.

I Sverige är antalet riksdagsmän över 65 ca tio stycken. Antalet seniorer är ca 20% av befolkningen dvs 2 miljoner. Omräknat i mandat skulle detta betyda 70-80 ledamöter från hela landet. Ingen grupp är så underrepresenterad som pensionärerna. Varför det blivit så kan man spekulera om. Partierna nominerar de kandidater som de tror får flest röster.

Om två år är det val i Sverige igen. Det ska bli intressant att se om vi får en Trump/Hillary effekt. Även Hillary Clinton är ju närmare 70 än 65.

Och att man nu inte bara kan blunda för de äldres levnadsförhållanden är uppenbart. Dessa har nu fått samma kritiska granskning som betygen i skolan fått. PISA är nu lika styrande för förhållandena i skolan som EU:s statistikbyrå Eurostat tycks kunna bli för de svenska pensionärernas ekonomiska förhållanden.

Här en artikel från PRO i december

http://www.pro.se/pension/Nyhetsarkiv/Alarmerande-siffror-om-aldrefattigdom/

En kort tid senare beslutades om en gränsöverskridande utredning om pensionerna.

http://www.pro.se/pension/Nyhetsarkiv/Ny-utredning-om-aldrefattigdom/

imagescwz21trr

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: