Hoppa till innehåll

Sverige- landet där pensionerna åker yo-yo – ungefär som i en bananrepublik

25 november 2016

 

Att vi äldre inte står högt i kurs här i Sverige, det vet vi. Varje vecka kan man läsa om missförhållanden av olika slag som drabbar äldre. Äldersdiskriminering är ett känt begrepp. Pensionerna tillåts åka yo-yo beroende på om ekonomin utvecklats positivt eller inte.

Att man i USA valt en ny president, Donald Trump, som är över 60 har man svårt att acceptera här i Sverige, även om man nog måste vänja sig även vid det.

Men nu åter till Sverige och något som efter valet tycks ha fallit i glömska. Och det är det här med pensionsavgiften som dras på alla löntagares lön. Pengar som man tror ska användas till att betala ut pensioner nu eller i framtiden.

MEN och det här kan komma som något av en chock för många. Det är nämligen så att varje år tar regeringen och ”knipsar bort” ca 15 miljarder och stoppar in i statskassan. Där kan pengarna sedan användas till vad som helst utom just pensioner.

Hur kan man då veta att det förhåller sig så? Jag hittade en tidningsartikel från 2014-09-10 dvs veckan före valet och som handlar just om detta. http://arbetet.se/2014/09/10/alla-pensionspengar-borde-ga-till-pensionerna/

Efter valet har pensionärsskatten varit uppe flera gånger och är fortfarande aktuell.

MEN ingen har nämnt något om de 15 miljarder (15 tusen miljoner kronor) av löntagarnas pensionsavgifter som VARJE ÅR helt fräckt används till något helt annat än det de är avsedda för. Vilken media vill ta upp detta på bordet? 15 miljarder motsvarar i princip halva avgiften till EU.

I senaste numret av pensionärsorganisationen SPF Seniorernas tidskrift Senioren nämns detta med pensionärsavgifterna.

Det är i samband med SPF Seniorernas distriktsordförandekonferens i oktober.

Till denna konferens var (numera rikskända) socialförsäkringsminister Annika Strandell (S) inbjuden.

Strandell hade dock inte mycket att säga som skulle tyda på att man tänker sluta ta av pensionspengarna och göra vad man vill med dem. Här en länk till artikeln i Senioren nummer 8 2016:

senioren-2016-08

Tärningen är kastad. Det är dags att avslöja hur pensionavgifterna i verkligheten används. De flesta hade väl trott att de används till pensioner. Men det stämmer alltså inte.

images

Kanske inte så konstigt att pensionerna åker lite yo-yo  hur som helst när man kan tillåta denna uppseendeväckande hantering – utan att någon ställs till svars.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: