Hoppa till innehåll

I morgon är det final och fyra (4) svenska tv kanaler håller var sin valvaka

07 november 2016

Svensk medias besatthet av det amerikanska valet måste betecknas som något lite bisarrt eller kanske hysteriskt. Fyra tv-kanaler håller var sin valvaka fram till onsdag morgon kl. 06.00.

Knappast någon nyhetssändning det senaste halvåret har lyckats undvika att ta upp någon aspekt av det amerikanska presidentvalet.

Jag har skrivit om det här flera gånger och eftersom det i morgon (8 november) är valdag i USA måste jag bara få länka till en krönika i Expressen skriven 2004-12-15 dvs för 12 år sedan av Marie Söderqvist (som inte jobbar kvar tyvärr). Det var i samband med att svenska tv3 hade lanserat en egen svensk version av ”The Apprentice” och som hette Rivalerna och som blev en flopp.

http://www.expressen.se/kronikorer/marie-soderqvist/marie-soderqvist-foretagande—inte-riktigt-haftigt-i-sverige/

Söderqvist försöker förklara Donald Trumps enorma framgångar och popularitet i USA och varför han inte år 2004 gick hem i Sverige (och det gör han ju fortfarande inte):

”Företagande ingår inte i den svenska folksjälen. Hellre en rejäl trissvinst än framgångsrikt företagande”.  Sedan fortsätter hon:

”Antingen är man en stackars invandrare som tvingas slita dygnet runt med alla sina släktingar som hjälp i den egna restaurangen, eller så är man framgångsrik företagare och därmed skattesmitare och skurk. Företagsledare är inte beundrade i Sverige, de är helt okända försåvitt de inte gör något sällsynt omoraliskt och därför hamnar på bild i tidningen”.

Ja inte mycket har förändrats sedan den krönikan skrevs. Och svenskarnas attityd till företagande, dvs den amerikanska drömmen, tycks mer eller mindre densamma som 2004. Hellre vinna på triss eller lotto dvs snabba cash, än att starta ett företag.

 Apropå ingenting: Här en bild på Donald Trump och den svenska prinsessan Madeleine på en tillställning i USA för inte så länge sedan. Prinsessans make är amerikansk medborgare.

madde

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: