Hoppa till innehåll

När ska regeringen ta ansvar för bostads kaoset? Efter tio år i bostadskön är det en berättigad fråga.

10 september 2016

Den som befunnit sig i Sverige de senaste åren eller så vet att landet badar i problem som måste lösas – förr eller senare. Det röda blocket som nu styr Sverige är allt som oftast oförstående inför den problematik som är vardagsmat för medborgarna/väljarna.

Jag tänker inte gå in på skandalen på Karolinska Institutet, men de flesta hade nog inte i sin vildaste fantasi kunnat förställa sig att något liknande kunde hända – i Sverige. Ansvarig minister var dock snabb med att se till att de värsta ”rötäggen” fick lämna skutan. Sedan har bara fler och fler tvingats hoppa av. Och det är inte slut än. Läs mer här:

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/detta-har-hant-skandalen-kring-stjarnkirurgen-paolo-macchiarini

Över till situationen på bostadsmarknaden. Som bekant råder totalt kaos. Och nu stiger priserna på bostadsrätter efter att kommunerna börjat köpa bostäder för att  de flyktingar som kom till Sverige i höstas ska få någonstans att bo. Att bygga bostäder är ju en lång och krånglig process och tar ett antal år från plan till färdig byggnad. Kommunerna har som det tycks inte mycket att välja på. Problemet blir en växande pris-spiral som gör det svårt för gemene man att ta sig in på bostadsmarknaden.

Har för egen del trott att 10 år i bostadskön skulle göra det enkelt att peka och välja vad man vill ha. I stället har man hamnat i ett status quo. Det tjänar inte heller mycket till att hoppas på bytes-tjänsterna på internet. Tyvärr.

Men här skulle kanske regeringen kunna dra sitt strå till stacken genom att starta en myndighet som kostnadsfritt hanterar byten av bostäder – rikstäckande. Alla som har en bostad som man vill byta skulle kunna anmäla till myndigheten och ange vart man vill flytta och på så sätt få igång en seriös matchning. Som det fungerar i dag handlar bytestjänsterna på internet bara om byten inom Stockholm, eller Stockholm – Göteborg.

Genom att möjliggöra byten på ett smidigare sätt skulle fler kunna flytta mellan olika orter utan att också behöva köpa och sälja och ta lån i banken.

Sverige har hamnat i ett obegripligt läge när det gäller bostäder. Vi som var med på 70-talet minns hur enkelt det var då.  Och en nyproducerad bostadsrätt kunde man köpa för 10.000  direkt hos HSB.

Jag har stått 10 år i bostadskö och det känns som ett skämt att inget händer. När tänker regeringen börja ta ansvar för en skandalöst usel bostadspolitik?

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: