Hoppa till innehåll

Sanningen om den svenska äldre-fattigdomen eller varför politikerna inte behöver bryr sig om ”fattig-pensionärerna”

26 augusti 2016

Sveriges regering slår sig än en gång för bröstet och påstår att inget land fungerar så bra som Sverige. Men ingen bryr sig, eftersom de flesta ser hur det fungerar i vården, äldreomsorgen och inte minst skolan.

Nu ska det här vara lite info om hur det kan komma sig att det i Sverige i dag finns fattiga gamla människor. Och varför det inte händer något som snabbt rättar till denna skandal.

Ta som exempel Nederländerna dvs Holland där ALLA oavsett tidigare lön får en rätt skaplig pension på drygt 10.000:- i månaden. Därtill kommer eventuella tjänstepensioner osv. Den statliga pensionen är där lika för alla.

Hur som helst i Sverige finns den s.k. riksdagens Pensionsgrupp som bestämmer över pensionerna. Pensionsgruppen kan du läsa mer om här på Wikipedia

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pensionsgruppen

  1. Men vilka sitter i riksdagens Pensionsgrupp?

Gruppen består av ledamöter från socialdemokraterna, liberalerna, kd, centern, och moderaterna. Varför bara de partierna kan man undra? Svaret är att det var de partier som stod bakom 1994 års pensionsöverenskommelse. Av den anledningen finns t.ex. inte vänsterpartiet med. Ordförande i dag är Annika Strandhäll (s).

Den här gruppen fattar endast beslut när alla partier i gruppen är överens. Det finns ingen insyn i denna grupp. Det senaste man hörde från denna grupp var när Miljöpartiet hade bjudits in att delta i november 2014, och Allianspartierna lämnade mötet under uppseendeväckande former. EN LÄNK till DN finns i wikipedia-länken om detta.

Varför ifrågasätter inte någon denna grupp? Varför finner sig t.ex. vänsterpartiet i att stå utanför? Samma gäller SD.

I en intressant frågespalt i PRO-tidningen nr 8 /2015 (november-december i fjol alltså), sidan 19(om du vill hitta den på biblioteket) finns en fråga som lyder :

”Är politikerna verkligen intresserade av att förbättra situationen för fattigpensionärerna? SVAR: Ett problem är att riksdagens pensionsgrupp bestämmer över pensionerna och att alla partier i gruppen måste vara överens för att de ska kunna fatta beslut. Vi är inte emot pensionsöverenskommelsen i sig, men det finns risk för att politikerna inte tar ansvar eftersom gruppen står utanför det normala demokratiska systemet”. Den som svarar på frågan är PRO:s pensionsexpert Anders Thoré.

Vad säger man? Gruppen står utanför det demokratiska systemet. Och ingen tycks reagera eller bli särskilt upprörd.

Varför finns fattigpensionärerna? Här har vi  alltså svaret. Därför att inga politiker behöver bry sig eller ta ansvar.

De som börjat reagera är pensionärsorganisationerna  PRO och SPF Seniorerna. Frågan är hur stora möjligheter dom har att påverka.

I en annan intressant artikel i samma nummer av PRO-tidningen på sidan 65 som handlar om förra höstens budget, finns några ord om PENSIONÄRSRÅDEN.

Jag har aldrig hört talas om några pensionärsråd, men där står i denna artikel:

”Vi ska se till att pengarna hamnar där de ska. Ett bra sätt att göra det på är att PRO:s representanter är aktiva och frågvisa i de lokala pensionärsråden.”

Intressant. Det är alltså så här det fungerar. Det hänger på att enskilda frivilliga PRO:are trycker på i pensionärsråden.

2. Men vilka sitter i Pensionärsråden? 

Jag vet inte. Jag vet inte heller var de håller till och har sina möten eller vad de nu sysslar med.

Det här är Sverige 2016. Har någon sett i tv någon representant för Pensionärsråden? Eller riksdagens Pensionärsgrupp?

Känner media till att dessa grupper med enormt stor MAKT finns eller existerar? De ska väl ändå finnas till för våra pensionärers skull, eller? 

 

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: