Hoppa till innehåll

Översätt den här boken genast så att resten av världen får veta hur svensk äldrevård fungerar eller inte fungerar

25 juli 2016

Råkade av en slump hitta en artikel om denna bok som kom ut tidigare i år.

untitled

Boken handlar om svensk äldreomsorg och är skriven av en bibliotekarie och litteraturkritiker. Boken skildrar  Sebastian Lönnlövs tid som vårdbiträde/undersköterska på flera äldreboenden i Stockholm.

Baksidestexten på boken lyder ”Jag var på ett antikvariat nyligen, där en avdelning kallades ‘Våld i samhället’. Bland böcker om huliganism stod också en bok om äldreomsorg. Det är den mest meningsfulla placering av en bok jag någonsin har sett.”

Den som är rädd för att bli gammal i Sverige får här alla sina mardrömmar  och farhågor serverade sida upp och sida ner.

Författaren undrar varför detta får hända i ett land som Sverige och varför ingen tycks reagera genom att demonstrera och opponera sig mot detta.

Då kan man ju säga att såsom svensk media i dag fungerar så brukar de flesta nyhetssändningar skildra sådant som händer utomlands. Eftersom detta tycks vara mest intressant och viktigt. För vem?

Har aldrig hört rapporteras om vårdskandaler från andra länder (undantaget kan vara en sjuksköterska som mördade ett stort antal patienter för några år sedan någonstans i Europa).

Om  vårdskandaler  hade varit vanligt förekommande i andra europeiska länder skulle dessa förmodligen rapporterats och också ansetts som intressanta och viktiga för svenska lyssnare och tittare. Men så länge detta inte är fallet torde intresset vara ljumt från svensk media.

Den stora svenska skandalen var ju avslöjandet om den kvinna som hade drogats ner i 11 år och som Uppdrag Granskning rapporterade om för 6-7 år sedan. Men det väckte stor uppmärksamhet och förde med sig att man införde medicin genomgångar för patienter på äldreboenden för att förhindra att något liknande skulle kunna upprepas.

Boken ”Varje  dag är en vårdskandal” borde genast översättas så att resten av världen får veta hur svensk äldreomsorg fungerar i praktiken.

Utomlands tror många fortfarande att Sverige är ett litet mönsterland och  en välfärdsstat där allt rullar på och alla är nöjda och belåtna.

Det är inte en bok man läser från pärm till pärm eftersom den är så skakande och upprörande – att man helst inte vill fortsätta läsa.

Men eftersom vi alla blir äldre är boken fruktansvärt viktig att lyfta fram för att få stopp på detta ohyggliga som händer i det tysta varje dag och som också kan drabba vem som helst av oss eller våra anhöriga. Om inget händer nu.

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: