Hoppa till innehåll

Almedalsveckan borde väl ha spelat ut sin roll vid det här laget eller inget nytt under Visby-solen

09 juli 2016

Efter en veckas tomgång i Almedalen avslutas det hela i morgon. Skönt. För det är tämligen trist och intetsägande att varje år se medias totala upptagenhet med detta jippo som inte leder till någonting konkret.

I år blekare än någonsin. Inga upprörda röster om pensionärerna eller pensionärsskatten. Inte särskilt mycket om den katastrofala bostadssituationen.

Det tycks bara varit jag som hittat artikeln i Sydsvenskan den 17 juni om Malmö kommuns köp av bostadsrätter för att lösa boendesituationen i staden.

http://www.sydsvenskan.se/2016-06-17/malmo-storhandlar-bostadsratter-till-flyktingar

I artikeln får man veta att en nya lag som trädde i kraft 1 mars i år innebär att alla Sveriges kommuner ska ta emot flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd. Detta betyder för Malmös del att nära 500 personer ska flyttas från Migrationsverkets boenden till bostäder i Malmö.

Problemet är att det saknas hyresrätter. Nu har enligt artikeln sociala resursnämnden beställt köp av 56 bostadsrättslägenheter. Det rör sig om 11 4:or och 45 3:or. Inflyttning beräknas ske i Juli eller Augusti.

”Enligt bostadsrättslagen kan en bostadsrättsförening inte neka en kommun att hyra ut en köpt lägenhet i andra hand. Kommunen väljer vem som flyttar in.”

Vad detta kommer att innebära i praktiken är förstås för tidigt att säga. Det kan innebära att många fler kommuner i Sverige kommer att lösa den katastrofala situationen på liknande sätt.

Risken med detta är bl.a. ytterligare press uppåt på priserna på bostadsrätter. Det kan även innebära problem för de föreningar som inte kan påverka vilka som flyttar in. Barnfamiljer med många barn kan men behöver inte innebära problem.

Det problematiska rent juridiskt är att kommunen kan köra över en enskild bostadsrättsförening genom att kommunen väljer vem som flyttar in.

Märkligt att detta inte fått större uppmärksamhet. Det kanske dröjer tills  att någon bostadsrättsförening t.ex. tagit ärendet till Hyresnämnden.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: