Hoppa till innehåll

Kolossen på lerfötter i Bryssel måste ersättas av ett bygge grundat på vanligt sunt förnuft

27 juni 2016

I juli 2011 började EU krisa på allvar. Det gällde då Euron som var under stark press sedan Grekland hamnat i en djup kris. Jag skrev då ett antal inlägg som fortfarande går att hitta i arkivet till höger under 2011 juli.

Redan då undrade jag hur länge EU skulle stå emot och om det eventuellt fanns en Plan B. Efter fem års krisande är läget oförändrat MEN i torsdags hade britterna en folkomröstning. Och till mångas häpnad så röstade britterna för ett utträde.

Att EU-ansvariga  inte vill tro att detta är sant kan man förstå, med tanke på att det handlar om ett av Europas största länder. Det hade varit annorlunda om det hade gällt ett land som Danmark eller Sverige.

Frågan är nu hur andra länder kommer att reagera.

Man undrar bl.a. om det inte är dags att skrota ”drömmen om ett Europas förenta stater” och se till att hela EU-bygget skrotas till förmån för en organisation av hanterliga mått, som främst ansvarar för handel och brottsbekämpning.

De flesta medborgare har tröttnat på ett EU som lovar runt och håller tunt.

EU fattar beslut som sedan ingen bryr sig om att följa, eftersom det inte finns några sanktioner kopplade till eventuell olydnad eller brott mot ingångna beslut/avtal.

Så här kan det inte fortsätta. Det borde väl till och med Merkel förstå. Men varför vill man inte erkänna att man misslyckats? Att till varje pris klamra sig fast vid makten  väcker ingen beundran, tvärtom.

EU får nu skylla sig självt. EU kan inte köra över européerna hur länge som helst.

Kolossen på lerfötter måste ersättas av ett bygge grundat på vanligt sunt förnuft.

Plan B måste upprättas med det snaraste. Medborgarna kommer inte att vara villiga att betala till en organisation som inte ger något tillbaka.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: