Hoppa till innehåll

Tack vare att Ukraina vann Eurovision så kanske att vi nu kan börja prata om andra världskriget och Sverige

16 maj 2016

Det finns inget ont som inte har något gott med sig, säger ett ordspråk. Lite så måste man nog se lördagens segrare ”1944”i Eurovision nämligen Ukraina. Kanske ingen låt man går och nynnar på eller sjunger i Allsång på Skansen, men ändå.

Det påstods inte vara en politisk låt för då hade den inte fått tävla, utan det sades vara en låt som handlade om något historiskt.

Vi äldre som kan lite om historia i motsats till de flesta unga idag vet vad Andra världskriget var och i stora drag vad som hände. Vi fick läsa om det i skolan.

I Sverige i dag pratar man inte så mycket om kriget, trots att ett stort antal svenskar var direkt berörda av det och också dödades just pga kriget. Sverige var aldrig en stridande part utan förklarades som neutralt.

Jag har skrivit en hel del om kriget och om de s.k. krigsseglarna eftersom min mamma var en del av detta som anställd av svenska handelsflottan och arbetade ombord på flera av de fartyg som skötte om handeln med omvärlden trots brinnande krig.

Jag skrev senast om detta i början av september dagarna innan den s.k. krigsseglardagen som uppmärksammas runt om i landet av Sjömanskyrkan. Ungefär samtidigt startade det för Sverige enorma flykting-kaoset. Det började med att statsministern höll ett tal om att ”I mitt Europa bygger vi inga murar”. Sedan följde det ännu pågående flykting-kaoset.

Hur som helst, att Ukraina vann Eurovision med melodin ”1944”, gör att under året som kommer, torde Andra världskriget på nytt aktualiseras på olika sätt.

Och nu borde det vara de svenska krigsseglarnas tur. Kanske går det att skriva en melodi till nästa års Eurovision så att det kommer ut internationellt. De människor som riskerade sina liv är mer värda än en bok och ett tack av Göran Persson, då 1995 – 50 år efter att kriget var slut.

Tack alla som röstade på Ukraina och melodin ”1944”.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: