Hoppa till innehåll

Läs inte detta om du är känslig : äldre tvingas ta strid om sitt boende (gp 2016-05-08)

13 maj 2016

Vi närmar oss pingsten som ska vara hänryckningens tid. Men det är svårt att bli annat än  förvånad när man läser förra helgens upplaga av Göteborgs posten.

Där får man bl.a veta att kommunen stängt äldreboenden. Behovet av bostäder för immigranter är stort. Nedlagda äldreboenden har i vissa fall gjorts om till bostäder för just immigranter.

Tyvärr finns inte artiklarna on-line, men det går att få hjälp på biblioteket med att få fram dessa som var publicerade den 8 maj 2016.

Att kommunen valt att stänga äldreboenden har att göra med att det saknas lagstiftning som tvingar kommuner att bygga äldreboenden. Kommunen väljer helt själv hur man vill prioritera olika grupper. Äldre har ingen lag på sin sida.

I Göteborgs kommun har i 19 fall personer fått rätt i Förvaltningsrätten efter att ha processat om en plats på äldreboende.

Att Sverige fungerar på detta sätt är häpnadsväckande. Att många är upprörda över detta kan ha att göra med att immigranter i många fall har starkare lagskydd än infödda svenskar.

Nu har Krist demokraterna (KD) föreslagit att man ska lagstifta om rätt till plats på äldreboende när man fyllt 85. Här finns en artikel från SvD:

http://www.svd.se/kd-ratt-att-fa-bo-pa-aldreboende-bor-bli-lag

Svagheten med förslaget är att man inte ställer krav på lagstiftning när det gäller att bygga eller på annat sätt få fram äldreboenden.

När det gäller immigranter ställer svenska  staten krav på kommunerna att dels ta emot immigranter men också skaffa fram permanenta bostäder åt dessa. Här finns lag stöd. Sedan får det märkliga konsekvenser. I bl.a. Göteborg – till priset av att äldreboenden läggs ner när detta är möjligt.

Ansvaret läggs istället på de anhöriga som får ta hand om sina gamla föräldrar.

Enligt artikeln ”Föräldrarna klarade inget” har en brittisk undersökning kommit fram till att anhörigvård sparar enorma summor åt samhället. Den siffra som nämns är 177 miljarder kronor om året.

Enligt tidningen Senioren (SPF) sparar kommunen i snitt 15.000 per år per person som bor hemma istället för ett boende.

Även den kända Amelia Adamo (Amelia och M-magasin) intervjuas i en av artiklarna (Adamo: Vi anhöriga är lurade) och säger: ”Politikerna har tappat blicken för lidandet och har bara ett ekonomiskt fokus”.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: