Hoppa till innehåll

Det är inte seriöst att jämföra ekonomin med en ny Volvo S 90 när man borde tala om behovet av ett fordon med 4-hjuls-drift

16 april 2016

Tidigare i veckan presenterade regeringen sin vårbudget och en och annan undrade om vi befinner oss på olika planeter eller solsystem. Regeringen associerade nämligen den svenska ekonomin till en ny Volvo S 90.

Det intressanta när det gäller Volvo S 90 är att i deras nya reklambroschyr som bl.a. finns på volvocars.se betonar man att ”Det är insidan som räknas”.  Läs mer där om du är intresserad.

Den svenska ekonomins insida består av allt från äldreboenden till  stora exportföretag.  Man talar här om BNP som är ett mått på de samlade varorna och tjänsterna som produceras i ett land under ett år.

Den svenska BNP:n  har nu ökat och regeringen är plötsligt i sjunde himlen.

Men resten av befolkningen känner inte samma upprymdhet. Problemet är att BNP säger inget om kvaliteten på de varor och tjänster som producerats.

BNP talar inte om att skolan är i djup kris. BNP talar inte om att vården går på knäna. BNP talar inte om att gamla inte har en chans att komma in på ett äldreboende om de skulle behöva det. BNP talar inte heller om att det faktiskt är pensionärerna som betalar mest skatt i Sverige.

Det vore väl konstigt om gemene man skulle tycka att Sverige utvecklas positivt när det är precis tvärtom.

Dagen innan budgeten presenterades utlovades 10 miljarder extra till kommunerna efter påtryckningar från vänsterpartiet. Man talade om ”mormor på äldreboendet” bland annat.

Av en slump hittade jag en  mycket intressant rapport från socialstyrelsen Art nr: 2016-3-6 daterad 2016-03-16  ”Statistik om äldre och personer med funktionsnedsättning efter regiform 2015”.

Där får man veta att den 1 oktober 2015 bodde drygt 87 900 personer äldre än 65 år på särskilt boende s.k. äldreboende. Ca 223 000 hade hemtjänst och bodde hemma. Socialstyrelsen konstaterar också att samtidigt som antalet över 65 i befolkningen ökat har inte behovet av äldreomsorg  ökat åtminstone inte bland ”personer som nyligen passerat 65-årsgränsen”.  Rapporten kan laddas ner på den här länken:

http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2016/2016-3-6

Man förstår att många tror att äldreomsorgen förväntas kosta enorma summor men det är ju mindre än 3 % som utnyttjar den eller 311 000 personer totalt.

 I tabellen står felaktigt att 16 %  (311.000) av befolkningen gör det.  I själva verket är 16 % av befolkningen 1.440. 000. Om vi antar att befolkningen är 9 miljoner. Förstår inte hur man räknat här. Dåliga på matte kanske? Ingen som kollar?

Att regeringen plötsligt gör jämförelser med en svensk lyxbil är kanske inte så konstigt när medelinkomsten bland de 24 stadsråden är närmare 900.000 per år. Någon borde kanske berätta att vad man borde fantisera om är ett fordon med 4-hjulsdrift.  Sverige rullar inte längre på någon autostrada. Det handlar nu om terrängkörning utan gps.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: