Hoppa till innehåll

Dansk tv visade ett informativt och intressant program / reportage i helgen

07 mars 2016

Råkade titta på dansk tv i helgen. Där visade man bland annat ett reportage från Saudi Arabien med anledning av att det danska kronprinsparet besökt landet i veckan. Detta besök har kritiserats och ifrågasatts i Danmark med anledning av att Saudi Arabien framförallt inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Kronprinsparet har trots detta besökt landet tillsammans med ett antal danska företag och i helgen visades ett reportage i dansk tv. Sedan är det upp till var och en att dra sina egna slutsatser.

Det intressanta som framkom i programmet är att i landet arbetar åtta miljoner gästarbetare. Ja 8 miljoner gästarbetare. Jag kände inte till detta innan jag såg programmet. Man har alltså ett system med gästarbetare liknande det som Tyskland hade en gång i tiden och som Günther Wallraff brukade dyka ner i och rapportera ifrån.

Men alltså hur ska man tolka denna siffra? Det kan ju knappast vara något annat än människor som frivilligt sökt sig dit för att arbeta. Eller hur får man 8 miljoner arbetare att söka sig till ett land – för att arbeta?

Reportaget visade också några intervjuer med saudiska kvinnor och hur de ser på sina möjligheter att arbeta och göra karriär. Intressant.

Programmet var fritt från politiska och religiösa vinklingar och mycket informativt och kommer förmodligen aldrig att visas i svensk tv någonsin.

Den slutsats man kan dra är: kan Eu lära sig något av detta? Skulle kanske ett system med gästarbetare vara ett vettigare alternativ än att alla som kommer till Europa måste vara flyktingfamiljer.

Det sas inget om vilka nationaliteter dessa gästarbetare har men om man tittar på kartan så ligger ju faktiskt Syrien bara ca 70-80 mil från gränsen till Saudi Arabien. Kanske vettigare att söka jobb där än att söka sig till Europa som just nu badar i problem av alla sorter. Man måste väl ändå försöka se sakligt på verkligheten istället för att liksom svenska politiker som mest liknar fyrkantiga igelkottar, se möjligheter. Det finns ofta möjligheter även om vissa bara vill se problem.

Jag försvarar inte Saudi Arabien. Jag tycker bara att man måste försöka se verkligheten för vad den är och göra det bästa av situationen.

Bra förresten att Donald Trump lyckats skaka om i politikergrytan – världen runt.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: