Hoppa till innehåll

Sverige badar i problem OCH medelmåttiga politiker

29 januari 2016

Sverige är ett litet land som en gång i tiden var ett föredöme för många länder. Det handlade då om den s.k. välfärdsstaten. Nedborgaren togs omhand från vaggan till graven av en apparat som alltid fanns till hands. Och resurserna var obegränsade. Finansieringen sköttes via höjda skatter. En och annan tror fortfarande att det fungerar så i det här landet.

Man kan skriva om orättvisan med den s.k. pensionärsskatten men de flesta politiker tycks ha vant sig. Och media också.

FÖR skulle denna skatt ha existerat i länder som Usa eller Ryssland två länder som bevakas av svensk media men på lite olika sätt, så hade ämnet varit föremål för långa reportage i aktuellt, rapport och tv4nyheterna. Man hade då plockat fram ”intressanta” intervjuobjekt för att illustrera ”orättvisan” som den drabbade eventuellt råkat ut för.

Hade detta system med pensionärsskatt funnits i Usa hade svensk media dock ännu så länge kanske legat lite lågt eftersom Barack Obama fortfarande är president och man  riktar helst inte kritik mot något som demokraterna fattar beslut om.

Hade pensionärsskatten funnits i Ryssland hade man självklart hittat ännu en anledning att rikta kritik mot Putin .

Men som sagt nu är pensionärsskatten en helsvensk företeelse men knappast något som de som införde den kan känna sig särskilt stolta över.

Pensionärsskatten skulle avskaffas men den (s)-märkta regeringen tycks inte fatta beslut i onödan utan bara under stark press.

Under hösten försökte man på flera sätt agera för att om möjligt stärka sina positioner för att komma ifråga för en plats i FN:s säkerhetsråd. Under tiden tappade man greppet om den s.k. flyktingkrisen och tvingades i panik försöka undvika ett monsterkaos i landet. Kanske såg man sig förvandlas till ett nytt Grekland med nöd-lån och räddningspaket från EU vid horisonten. Inte den situation man vill hamna i som mönsterlandet i Skandinavien.

Efter denna kalldusch med åtföljande stålbad sitter nu regeringen i ett hav av problem.

Pensionärsskatten skulle avskaffas. Men det tycks oklart vad det skulle kosta att en gång för alla göra sig av med  pensionärsskatten.

Vi vet alla att den är pinsamt orättvis.

Men vad kostar det att ta bort den?

Dags att göra en kalkyl, någon?

Eller måste Sverige dras inför Europadomstolen innan man kommer till skott?

 

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: