Hoppa till innehåll

Apropå vatten. Hur många känner till att dricksvatten innehåller kalcium?

14 januari 2016

Då och då diskuterar man vattenkvalitet och för inte så länge sedan var det här med fluor i flaskvatten på tapeten – igen.

Men att vatten faktiskt innehåller  kalcium har inte jag ens funderat över förrän häromdagen. Jag fick plötsligt lust att kolla på några olika flaskvattens innehållsdeklarationer. Och till åtminstone min stora förvåning fick jag se att alla innehåller t.ex. kalcium. Lite olika beroende på fabrikat.

Kalcium är ju det som mjölk innehåller och reklamen brukar påstå att man får starka ben om man dricker mjölk. Nu tänker jag inte diskutera om mjölk är bra eller dåligt. Dricker själv inte mjölk.

När jag såg att vatten på flaska innehåller kalcium googlade jag och hittade en artikel från Kristanstadsbladet angående en akademisk avhandling från 2006 som handlade om mineralämnen i vatten. Jag googlade på ”kalcium + dricksvatten”.

I artikeln framkommer att på vissa håll i landet innehåller kranvattnet så höga halter av kalcium att i princip dagsbehovet täcks genom att bara dricka vatten.

När det gäller kalcium brukade förr i princip alla äldre rekommenderas att äta kalktabletter för att minska risken för t.ex. benskörhet osv. På senare tid har man börjat frångå den rekommendationen eftersom att stora doser kalcium tycks leda till hjärt/kärl sjukdomar.

Förr reste många till s.k. kurorter för att bl.a. dricka brunn. På läkares inrådan. Vattnet betraktades som ett läkemedel.

Det som är intressant är att vatten på flaska klassas som ett livsmedel som måste innehållsdeklareras. Detsamma gäller inte vårt kranvatten.

Numera handlar det om att se till att det inte finns kolibakterier i dricksvattnet. Gör det inte det så är allt bra. Blir man inte magsjuk så är kranvattnet helt o.k. att dricka.

Hur som helst det finns alltså en doktorsavhandling från Lund 2006 som tycks innehålla en hel del tänkvärt material.

Medias intresse när det gäller vatten tycks mest ha miljöaspekter;  pet-flaskor som ska tas omhand och återvinnas eller som blir dumpade i natur/hav.

Vattnets medicinska  betydelse tycks man helt ha missat. Många väljer ju vatten på flaska eftersom man åtminstone tror att det är ”nyttigare” än det odeklarerade som kommer ur vattenkranen.

Och kanske är det så att det inte är avgörande vad man äter utan snarare vad man dricker för att få ett långt och friskt liv. Kanske dags att analysera 100-åringarnas dricksvatten och inte bara fråga vad dom ätit och hur dom levat för att få ett långt liv.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: