Hoppa till innehåll

Det är snart 2016 och den svenska pensionärsskatten är fortfarande kvar

11 december 2015

Det är inte första gången den här bloggen uppmärksammar den unika svenska pensionärsskatten som innebär att en pensionär (65+) betalar mer i skatt på sin pension än en löntagare för motsvarande inkomstbelopp.

Det absurda i situationen kan enkelt ses om man går in på hemsidan http://www.pensionarsskattekalkylatorn.se

Här kan man direkt jämföra och se de absurda skillnaderna läs: åldersdiskrimineringen som fortfarande pågår trots löften från flera politiska partier i senaste valrörelsen.

2016 är precis runt hörnet och det är ett och ett halvt år sedan valet. Det vanligaste argumentet till försvar för att skatten är kvar har varit att det ekonomiska läget har varit ansträngt och att när det finns pengar ska skatten tas bort.

Häromdagen talades det om att den svenska ekonomin vuxit med mer än 3% det senaste året. Detta borde ju betyda att det finns pengar i systemet. Det som saknas är alltså den politiska viljan. Alliansen har ju skapat pensionärsskatten så där torde man väl knappast kunna vänta sig särskilt mycket på den fronten.

Men även om man kallar sig liberal, moderat eller borgerlig borde man väl ändå känna olust inför denna uppenbara diskriminering av hela den grupp svenska medborgare som brukar kallas seniorer hellre än pensionärer.

Har googlat lite snabbt för att se om någon försökt driva frågan i Europadomstolen eller EU-domstolen, men inte lyckats hitta något ännu.

Det är de partier som gick till val på bland annat borttagande av denna skatt som nu sitter vid makten. Hur länge ska man undvika denna pinsamma fråga?

Dessutom har regeringen (tillsammans med vänsterpartiet) nu gjort det mindre lönsamt för äldre att jobba längre än till 65. Det handlar här om den särskilda löneskatten för äldre som höjts.

I Finland diskuteras för närvarande införande av en grundlön på 800 Euro/månad motsvarande 8000 kronor, för alla utan motprestation.

Ja varför inte? Det är väl i princip vad ett stort antal svenska pensionärer har i grundpension i dag.

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: