Hoppa till innehåll

Sveriges politiker tycks ha kapitulerat och tagit på sig en slags märklig ”oskyldigt offer” roll

05 november 2015

Sverige präglas sedan tidig höst av den s.k. flyktingkrisen. Varje vecka kommer rapporter och uppdateringar om det akuta läget. I dag presenterade media en siffra som säger att varje dag anländer ca 1500 nya asylsökande till landet. På årsbasis skulle detta betyda 500 000 flyktingar på ett år.

Politiker som intervjuas säger att landet befinner sig i kris. Sverige har ca 10 miljoner invånare. Tyskland har 80 miljoner invånare. Detta kan kanske förklara varför Sveriges läge faktiskt är extraordinärt med tanke på att just Tyskland tagit emot ca en miljon flyktingar i år. I Tyskland sägs läget vara mycket ansträngt.

MEN det märkliga är att FÖRKLARINGEN till varför denna flyktingkris inträffat just nu, inte analyseras på ett seriöst och sakligt sätt.

Det vanligaste är att man bara skyller på kriget i Syrien och att många flytt landet av den anledningen.

En annan förklaring brukar vara att EU:s yttre gräns inte kan upprätthållas utan man kan komma och gå lite som man vill.

Men den egentliga orsaken vill man blunda för eftersom det handlar om att flyktingsmugglare tjänar enorma pengar på denna ”affärsverksamhet”.

Detta visade tidigare i veckan dansk tv1. En turkisk smugglare med förgreningar till turkisk maffia berättade att han tar motsvarande 7 000 kronor för varje flykting som ska smugglas med båt. Varje båt/flotte tar ca 50 personer och han organiserar tre sådana transporter i veckan. Veckoförtjänsten skulle alltså vara runt en miljon kronor.

Alla kan förstå att så länge som det går att göra sådana förtjänster så fortsätter man. Och han är ju inte ensam.

Det är förvånande att inte svensk tv är intresserade av att visa denna typ av reportage.

Det är samtidigt inte förvånande att Tyskland ligger lågt i sin kritik av Turkiet med tanke på att  många turkar sedan länge bor i Tyskland och att Turkiet hade varit EU-medlem om Tyskland ensamt hade fått bestämma.

Så vem ska kunna lyfta den här problematiken – förutom Danmark?

Sveriges politiker  tycks för närvarande ha tagit på sig något slags ”oskyldigt offer” roll som inte leder framåt utan bara överlåter åt andra att avgöra Sveriges öde. Ett land i kris? Ja verkligen.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: