Hoppa till innehåll

Söndag den 6 september dvs i morgon på Krigsseglardagen är det åter dags att minnas våra svenska krigsseglare

05 september 2015

Min mamma var krigsseglare liksom flera tusen andra modiga svenskar. Det var dom svenskar som under andra världskriget  höll ett avspärrat Sverige igång med livsmedel, drivmedel och bränsle med hjälp av svenska fartygstransporter. Drygt 2 000 fick aldrig komma hem utan dödades av minor, torpeder och bomber. Min mamma överlevde därför kan jag sitta här och göra det här inlägget.

I morgon söndag den 6 september uppmärksammas deras insats för Sverige runt om i landet och observera att det är Sjömanskyrkorna och inga andra som står som arrangörer. Och observera att kyrkan är skild från staten!!

Jag har gjort många inlägg om krigsseglarna och det är bara att söka på ”krigsseglare” så finns mer att läsa bl.a. finns boktips mm.

Tyvärr finns alltså fortfarande inget officiellt erkännande av krigsseglarna  från statsmakterna. I motsats till vad som gäller i Norge och Danmark.

Någon har någonstans skrivit om andra världskriget och Sverige och sagt ungefär så att ”svenskarna upplevde kriget genom brevlådan” dvs de läste om vad som hände i tidningarna. Närmare än så kom de flesta inte kriget.

Officiellt vill man inte tala om de som riskerade sina liv på fartygen på havet och ännu mindre hylla dessa människor.  I Göteborg finns ett krigsseglarmonument. Varför inte i Stockholm? Hur länge ska det dröja innan det går att tala om det här?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: