Hoppa till innehåll

SINK skatten sänktes till 20 % i fjol och det behövs mer men nu har vi en ny regering

02 augusti 2015

Alla vet kanske inte vad den s.k. SINK skatten är. Men det handlar alltså om den skatt man betalar om man som pensionär bestämmer sig för att flytta utomlands.

Den 1 januari 2014 sänkte Alliansen den skatt som länge varit 25 % till nu 20 %. Alltid något men kanske inte tillräckligt för att direkt lägga ut huset till försäljning och packa sina väskor.

Många pigga pensionärer funderar då och då på om inte en utlandsflytt skulle vara ett sätt att få höjd livskvalitet och som sagt lägre skatt. För de flesta stannar det vid funderingar.  Det krävs ju ändå en hel del praktiskt arbete innan flyttlasset kan gå.

Med tanke på den katastrofala situationen på bostadsmarknaden i Sverige i dag borde mer kunna göras för att underlätta så att de som verkligen är motiverade att flytta utomlands kan göra detta och känna att det är en bra affär, en s.k. win-win-situation.

De som flyttar måste ju göra sig av med sin permanentbostad däremot kan man behålla fritidshuset. Om vi säger att 20.000 svenska pensionärer flyttar utomlands varje år skulle ju detta ge 200.000 ”nya” bostäder på 10 år utan att man behöver göra särskilt mycket annat än att förslagsvis sänka SINK  skatten ytterligare till säg 10 % under motsvarande tidsperiod.

Nu vet vi ju att den nya regeringen inte gillar skattesänkningar men man måste åtminstone ta itu med den orimliga pensionärsskatten som fortfarande innebär att en pensionär straffskattas i Sverige jämfört med andra grupper i samhället.

Att så många finner sig i denna orättvisa är helt ofattbart. Dessutom diskrimineras äldre på olika sätt utan att samhället tycks reagera längre. Olika kommuner behandlar dessutom sina äldre på olika sätt beroende på var i landet du bor. Ett exempel är att i vissa kommuner får äldre åka kollektivt gratis medan på andra håll får man betala fullt pris.

Regeringen har aviserat att pensionerna ska höjas något men pensionärsskatten blir kvar. Man undrar om den besvärliga bostadsfrågan skulle kunna vara en kil in i regeringens fyrkantiga tänkande.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: