Hoppa till innehåll

Efter det danska valet – några kommentarer

19 juni 2015

Valet i Danmark i går har följts av ett massivt intresse från svensk media. Oklart varför, men på förhand ansågs det att valet skulle bli en rysare kanske i klass med valet i sverige i höstas. Det var enligt prognoserna dött lopp mellan det röda och det blå blocket.

I dag har Sverige vaknat till att grannen i söder har fått en ny blå regering och att det parti som svensk media kritiserat allt sedan Pia K var ledare, är nu det näst största partiet i det danska parlamentet.

Svensk media har ett kluvet förhållande till danskarna eftersom dom inte är som svenskarna eller gör som svensk media vill att dom ska göra. Danskarna går sin egen väg helt enkelt. I dag talar man i Danmark till och med om att införa gränskontroller. Svensk media baxnar. Som tur är är det i dag ledig dag i Sverige eftersom det är midsommarafton och de flesta är lediga eller redan gått på semester.

Inte desto mindre kunde man igår i Metro läsa om ”Rekordhögt stöd för SD i ny mätning – S tappar”. Enligt mätningen får SD 20,1 % om det varit val i dag. Sedan försöker en expert förklara varför väljarstödet ökar. Experten säger ”det är svårt att säga exakt vad det beror på. Men debatterna kring migration har definitivt gynnat SD eftersom det är deras profilfråga”.

I artikeln sägs bl.a. att FP och KD föreslagit olika åtgärder för att bl.a. minska kostnaderna men ”hittills har förhandlingar över blockgränserna kring frågan uteblivit”. Vidare ”det kommer att bli mycket svårare att styra landet framöver om man inte förhandlar över blockgränser eller med SD”.

Det har det publicerats siffror på vad migrationen idag kostar. Och nyligen kunde man läsa om vad bristen på lediga bostäder får för konsekvenser för kommuner som är desperata på sin jakt efter logi. I Mölndals kommun betalar man mellan 40 och 50.000/månad för en enrums lägenhet som normalt kostar 3.000:-/månad. I artikeln som bl.a. publicerades i Svenska Dagbladet sade representanten för Motala kommun att man inte hade något val.

Kostnaderna kan ju lätt skena med sådana belopp och dessa siffror är ju officiella och inte hemliga på något sätt. Därför måste det vara svårt att i längden försvara detta användande av allmänna medel.

På migrationsverkets hemsida finns ett nedladdningsbart informationsblad

http://tinyurl.se/sawsat

där ersättningar för vad ett ensamkommande barn får kosta per dygn. Siffran är något anmärkningsvärd och man skulle kunna tro att det är ett tryckfel, men det handlar alltså om 1600 svenska kronor per dygn.

http://www.svd.se/lagenheter-till-flyktingar-for-miljoner

Det som förvånar är att ingen ser några alternativ. Varför ser man inte till att internationella Röda korset engageras i detta eftersom det handlar om människor från krigsdrabbade länder. Efter andra världskriget var det ju dom som skötte detta eftersom dom är experterna.

En enskild kommun kan ju inte förväntas att klara av en sådan här mastodont uppgift på egen hand. Det borde väl till och med den svenska regeringen begripa. Pengar löser inte allt. Det krävs väl organisation, erfarenhet, experter, logistik och inte minst sunt förnuft för att klara av det som händer här och nu.

Sverige har dessutom ingen plan utan allt bara rullar på. Här har ju dom som är ifrågasättande fått en skäms stämpel på sig och det löser väl inte heller några problem. Att sverige demokraterna får fler väljare nästa val är det väl ingen som tvivlar på. Kanske blir de som i Danmark det näst största partiet. Kanske något att fundera på.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: