Hoppa till innehåll

” Hundratals smiter från sina fängelsestraff” – i Sverige. Ska man vara ”upprörd” eller?

09 juni 2015

I Metro den 18 maj i år fanns en liten artikel om att hundratals dömda smiter från sina fängelsestraff i Sverige. Som källa anges Sveriges Television svt.se.

I artikeln uttalar sig en representant för Stockholms tingsrätt som menar att ”respekten för rättssystemet kan minska när så många slipper sina straff”.

Det handlar alltså om personer som struntat i att infinna sig för att börja avtjäna sina fängelsestraff och sedan hållit sig undan i fem år eller mer. Därefter har straffen preskriberats och man har i princip strukit ett streck över det hela från samhällets sida.

Vad säger man efter att hela skandalen med thomas Qvick/sture bergwall har rullats upp innebärande bland annat att minst åtta mördare går fria idag.

Kort kan man väl säga att de som dömts till fängelse och kommit undan har kostat samhället kostnader för polisutredning, domstolsförhandlingar etc etc.

Å andra sidan vet man ju att det kostar stora pengar att förvara folk i fängelse. Kan det vara så att man spar pengar genom att slippa ha några hundra inlåsta, om dom ändå inte är farliga för samhället?

Är det kanske ett sätt att spara skattepengar att inte springa runt och tvinga in folk i fängelse?

De senaste sex åren har alltså 553 dömda brottslingar i Sverige sluppit att avtjäna sina fängelsestraff – genom att hålla sig undan tills straffet har preskriberats.

Straff för mycket grova brott – mord, terrorbrott etc preskriberas däremot aldrig.

Men alltså är inte det här So f***ing Swedish? Och vem bryr sig?

Googlade lite snabbt om detta och har inte sett att t.ex. dn skrivit om det här däremot flera landsortstidningar.

Vet inte hur det fungerar i andra länder. Men i norsk tv visades för ett tag sedan ett inslag om norska fängelser där det framgick att man pga platsbrist i Norge tvingats hyra extraplatser i holländska fängelser. Det sades röra sig om ca 200-250 platser. En norsk fängelsedom kan alltså innebära att straffet får avtjänas någonstans i Holland.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: